Actualitate

RECORD: Cel mai bătrân om din România a trăit lângă Cluj. Vezi câti ani a trăit bărbatul!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/05/certif.jpg" border="0" alt="Sursa foto: www.jurnalul.ro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Maftei Pop a locuit în satul clujean Osoi şi potrivit documentelor s-a născut în anul 1804 şi a murit în 1952 la vârsta de 148 de ani. A prins şi revoluţia de la 1848 şi abdicarea regelui Mihai. </strong></p>

 


Maftei Pop a poposit în cătunul Osoi, situat la 50 de kilometri de Cluj, pe când avea 40 de ani. Toţi cei de acolo îl ştiu de când s-au născut, pentru că Maştei, cum îi ziceau localnicii, a condus pe ultimul drum zeci de generaţii de săteni. Devenise o adevărată emblemă a locului şi aproape toată viaţa a lucrat cu ziua pe la ţărani, scrie jurnalul.ro.

Cei care l-au cunoscut îl descriu că era înalt şi “voinic cât doi bivoli”, iar la 120 de ani căra pe distanţa de trei kilometri grinzi de 12 metri lungime. Mânca cât trei români la un loc, dormea afară, atât vara, cât şi iarna, umbla cu pieptul gol, chiar şi pe vreme de viscol,  într-o cămaşă ţărănească din pânză, însă n-a fost bolnav niciodată.


Jurnalul.ro mai scrie că, cu puţini ani înainte de a se stinge, de “moarte bună”, a fost vizitat de oameni de ştiinţă, care l-au şi speriat totodată. Bărbatul poposise în părţile Clujului (la Osoi) după ce, povestea el, omorâse accidental în satul natal (Valea Loznii, Sălaj) dintr-o lovitură, un copil ce îi crease probleme pe când păzea animalele la păscut. Una din vizitele echipelor de “domnişori” de la oraş care au trecut să-l pozeze şi examineze la Osoi (C.I. Parhon precizează faptul că acest caz a fost în atenţia Anei Aslan!) s-a lăsat cu sărbătorirea sa, cu cântece şi cuvinte de felicitare, dar şi un scurt interviu la sediul Primăriei locale de atunci, Ciubăncuţa.

S-a născut pe vremea lui Napoleon şi a murit pe cea a Anei Pauker


Maftei Pop, zis şi Mutu, a văzut lumina zilei cu 17 ani înainte de revoluţia lui Tudor Vladimirescu, când în Franţa încă se afla la putere Napoleon Bonaparte, şi a stins ochii în 1952, în plin comunism, apucându-i pe Petru Groza şi Ana Pauker. Maftei Pop a fost contemporan cu Ipsilanti, Bălcescu, Cuza, cu toţi regii României, dar şi cu primii conducători ai Republicii Populare Române. A trecut şi peste majoritatea războaielor importante ale ultimelor două secole ale mileniului, de la cel ruso-turc (1806-1812), la războiul de independenţă (1877), cel balcanic (1913), primul război mondial (1914-1918) şi al doilea război mondial (1939-1945), până la cel din Coreea (1950-1952). Viaţa sa a început pe vremea când nu exista nici telegraf şi s-a sfârşit-o când Uniunea Sovietică făcuse deja primele pregătiri pentru cucerirea spaţiului cosmic. Din punct de vedere al istoriei muzicale a ultimelor secole, a simţit că face primii paşi pe pământ atunci când Beethoven compunea Simfonia a 9-a, a trăit odată cu muzicianul Ciprian Porumbescu, trecând în lumea drepţilor cu trei ani înaintea marelui compozitor George Enescu. Astfel de comparaţii oferă dimensiunea cu adevărat impresionantă a vieţii acestui om.


abonare newsletter