Actualitate

PREMIERĂ MONDIALĂ: Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse

<p><strong>Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.

Rinichii sunt o structură complexă, greu de reconstituit dacă se alterează. Lucrările echipei conduse de Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul Universităţii din Kyoto pentru cercetare şi aplicaţii ale celulelor iPS, au dus la producerea unor ţesuturi de mezoderm intermediar, care intră în alcătuirea rinichilor, cu o rată a reuşitei de peste 90% după 11 zile de cultură.

Această realizare constituie o primă etapă spre transplantul de ţesut renal creat pornind de la celule iPS, dând speranţe pacienţilor cu afecţiuni renale. Pentru unii din aceştia, grefa de rinichi este vitală.

'Este o etapă foarte importantă', a declarat telefonic AFP profesorul Osafune, subliniind în schimb că mai trebuie depăşite numeroase obstacole până la un tratament medical. 'Nu se ştie încă dacă simplul transplant de celule regenerate va permite cu adevărat vindecarea bolilor renale', a precizat el.

Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse în stare aproape embrionară, în care se manifestă din nou patru gene (inactive în mod normal în celulele adulte), care au capacitatea de a se diferenţia în toate tipurile de celule, în funcţie de mediul în care se găsesc.

Cercetătorii japonezi au mai descoperit că şi celulele suprarenale şi cele ale glandei de reproducere pot fi cultivate prin aceeaşi metodă.

Rezultatele au fost publicate online pe site-ul revistei 'Nature Communications', încheie AFP.


 

abonare newsletter