monitorulcj.ro Menu

Actualitate

„Combinatul social” de la Câmpia Turzii a fost lansat oficial

Disponibilizaţii de la Mechel au făcut ieri cunoştinţă cu proiectul combinatului social, o iniţiativă aparţinând Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj.

La Câmpia Turzii au fost prezenţi prefectul de Cluj- Gheorghe Vuşcan, preşedintele Cartel Alfa- Valentin Ilcaş, Senatorul Alexandru Cordoş, deputatul Adrian Oros, fostul ministru delegat pentru dialog soaicl - Liviu Pop, Mircia Giurgiu - consilier al ministrului pentru Dialog Social Fostul deputat clujean, primarul Radu Hanga şi viceprimarul Dorin Lojigan.

De la ora 10 în sala mare a Palatului Cultural „Ionel Floaşiu” s-au adunat peste 400 din foştii angajaţi ai combinaului Mechel, care au aflat detalii despre posibilităţile de angajare şi reconversie profesională.

„Combinatul social din Câmpia Turzii” se desfăşoară cu sprijinul financiar al UE şi are ca scop reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor disponibilizate, fiind primul proiect de acest gen din România.

Finanțare de 4,6 mil. €

Combinatul social a primit o finanţare de 6,4 milioane de euro, din care 4 milioane de euro vor fi folosiţi pentru fondarea asociaţiei care va fi în umbra combinatului social şi în spatele căreia se vor afla 250 de foşti angajaţi ai actualului combinat Mechel din localitate.

Directorul AJOFM CLuj, Daniel Don a declarat cu această ocazie că în primă fază vor fi angajaţi 250 de oameni, dar în final numărul acestora ar putea ajunge la 380. În scopul funcţionării combinatului social, a fost cooptat şi un partener privat care lucrează cu concernul suedez IKEA.

„Contractul cu firma IKEA este pe o perioadă de 6 ani. Doi ani durează proiectul şi încă doi ani se va afla în faza de sustenabilitate, în final dumneavoastră ve-ţi fi proprii angajatori. Vor fi selectate 80 de persoane, care vor fi specializate ca mentori, având ca scop integrarea profesională a celorlaţi disponibilizaţi”, explică Don.

Potrivit reprezentanţilor AJOFM, partenerul IKEA s-a angajat să semneze contracte cu combinatul social pentru o serie din produsele de care are nevoie.

Ceilalţi 500 de foşti angajaţi, care fac parte din prima tranşă de disponibilizări, vor beneficia de stagii de pregătire şi consiliere în vederea obţinerii unor locuri de muncă.

Toată producţia provenită de la combinatul social va merge exclusiv pentru export.

„De pildă, firma De Longhi, care va activa în parcul Tetarom din Jucu, va avea nevoie de carcase pentru aparatele electrocasnice pe care le produce. Decât să transporte de la un furnizor din străinătate, cu bani foarte mulţi, mai bine le comandă direct de la întreprinderea de plastic din incinta Combinatului social de la Câmpia Turzii, la un preţ mult mai bun. Şi exemplele ar putea continua”, mai spun iniţiatorii proiectului.

Judeţul Cluj a pierdut în ultimii 4 ani peste 20.000 de locuri de muncă, aproximativ 10.000 fiind din această zonă, ca urmare a sistării activităţii sau a reducerii capacităţilor de producţie ale unor agenţi economici importanţi, precum Mechel. În acest sens, este necesară demararea şi continuarea unor proiecte de anvergură, care vizează dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a regiunii şi care creează noi locuri de muncă pentru locuitorii judeţului.