Actualitate

Ministrul Sănătăţii loveşte în pacienţi ca să ajute statul

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/13/desc 01-14.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din 1 martie, pacienţii care merg la clinicile private nu vor mai beneficia de nicio consultaţie sau analiză gratuită sau decontată parţial din cauză că privaţilor li se va interzice să mai fie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.</strong></p>

 

În prezent, sistemul sanitar privat poate oferi anumite servicii gratuite sau parţial gratuite pe baza contractului cu CNAS prin care clinicile şi spitalele particulare primesc finanţare de la stat. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat, la sfârşitul acestei săptămâni, că din 1 martie, spitalele şi clinicile private vor rămâne fără finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Această decizie va afecta în primul rând pacienţii din cauză că vor fi nevoiţi să plătească integral şi, cel mai probabil, mai scump consultaţiile, analizele şi operaţiile dacă vor merge la o clinică privată. De exemplu, dacă în momentul de faţă policlinicile decontează total sau parţial unele analize medicale, din 1 martie nu vor mai putea face acest lucru astfel că pacientul va plăti de la câţiva zeci de lei până la 300 – 400 lei pentru analize mai complicate. De asemenea, pentru intervenţii chirurgicale la privat, pacienţii vor fi obligaţi să plătească de la cel puţin 1.000 lei în sus.


Din această situaţie nu va câştiga nici pacientul, nici sistemul sanitar de stat care se zbate în datorii de mai mulţi ani. Dacă va intra în vigoare anunţul conducerii Ministerului Sănătăţii, banii care vor fi luaţi de la privaţi vor merge către spitalele de stat, însă fondurile în plus nu vor reprezenta un ajutor real pentru unităţile sanitare publice, fiind vorba despre o sumă mult prea mică în comparaţie cu nevoile actuale ale spitalelor. „Circa 10% există finanţare pentru sectorul privat. În felul acesta, cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor publice pentru perioada următoare”, a afirmat Eugen Nicolăescu.

Politicienii şi medicii nu văd deloc cu ochi buni decizia lui Nicolăescu. Astfel, europarlamentarul PDL, Cristian Preda consideră că pentru USL statul este mai important decât pacientul. „Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurenţă loială! Pe de altă parte, dacă, spre deosebire de domnul ministru al Sănătăţii, ne gândim şi la pacienţi, vom constata că, pentru USL, statul e mai important decât pacientul”, scrie Preda pe blogul său. În plus, europarlamentarul se întreabă de ce ministrul Sănătăţii vrea să ajute statul. „Dacă nu cădem de acord că pacientul e mai important decât statul, nu vom putea avea o soluţie raţională. E straniu că un ministru al Sănătăţii vrea să salveze statul, nu pacientul”, mai scrie Cristian Preda.


Democrat-liberalul Florin Stamatian, şeful Clinicii de Ginecologie I Cluj-Napoca, apreciază că este vorba de o discriminare pentru că se limitează accesul la serviciile medicale private în cazul celor care au asigurare medicală. Pe de altă parte, consideră că ar trebui să se facă o politică coerentă de evaluare a actului medical şi apoi să intre în discuţie o concurenţă loială şi corectă între stat şi privat.

abonare newsletter