Actualitate

Europol a inaugurat un centru de combatere a criminalităţii cibernetice

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/11/hacker.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Europol, agenţia europeană de cooperare poliţienească, şi-a deschis vineri, la Haga, un nou centru de combatere a criminalităţii cibernetice, ocazie cu care Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat un acord pentru consolidarea cooperării în acest domeniu, relatează AFP şi AP.</strong>

Noul centru (EC3), instalat în sediul Europol, va avea ca misiune să ofere expertiză în anchete şi să coordoneze informaţii, dar nu va putea să rezolve cazurile în locul forţelor naţionale de poliţie.

Cu un buget de 4,6 milioane de euro pentru 2013, EC3 va avea ca priorităţi urmărirea organizaţiilor care comercializează imagini cu acte de pedofilie, comit acţiuni de 'phishing' (furt de coduri, parole şi date bancare) şi practică fraude online.

Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat vineri că noul centru se va lupta cu organizaţiile de crimă organizată, care se bucură de o 'Epocă de Aur'.

Potrivit agenţiei, în fiecare an sunt comise fraude la plăţile online cu cardul în valoare de 1,5 miliarde de euro, în timp ce recentele investigaţii internaţionale asupra traficului pe internet de imagini cu abuzuri asupra copiilor au condus la arestarea a sute de persoane în întreaga lume.

Expertul Europol Valerio Papajorgji a declarat că EC3 îi va urmări pe infractorii care încearcă să-şi pună în practică activităţile în zone din internet şi pe reţele online care nu sunt în general accesate de utilizatorii obişnuiţi sau de motoarele de căutare - aşa-numitele 'deep web' sau 'darknet'.

Centrul va lupta de asemenea împotriva programelor folosite pentru a fura date personale şi informaţii bancare din calculatoarele utilizatorilor şi pentru a le goli conturile online.

"Criminalitatea cibernetică este o problemă mondială pentru care o împărtăşim cu toţii", a spus la rândul său John Morton, director al agenţiei americane pentru imigraţie şi vămi (ICE), care numără printre unităţile sale şi Centrul pentru criminalitate cibernetică (C3), echivalentul american al EC3.

abonare newsletter