Actualitate

Parkingurile noi din anul 2013

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/07/desc 01-08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Anul acesta, ar putea începe construirea unor parkinguri noi în Cluj-Napoca pe străzile Negoiu, Mihail Kogălniceanu şi în campusul studenţesc Haşdeu. Peste 800 locuri noi de parcare vor fi create.</strong> </span></p>

 


Clujenii aşteaptă finalizarea parkingului de pe strada Fabricii, investiţie care a început în urmă cu aproximativ doi ani.


Anul acesta, autorităţile locale vor începe construirea unor parkinguri atât în cartiere cât şi în centrul oraşului. Pe lângă demararea unor proiecte pentru locuri de parcare noi, clujenii aşteaptă şi finalizarea unor proiecte mai vechi, cum este cazul parkingului de pe strada Fabricii. Investiţia trebuia să fie finalizată până la finele anului 2012, aşa cum a promis constructorul Concefa SA din Sibiu, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă parkingul nu a fost finalizat, reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au dat asigurări totuşi că parkingul este aproape gata în momentul de faţă.


În luna octombrie, primarul Emil Boc declara că executantul lucrărilor a promis finalizarea proiectului până la sfârşitul anului cu toate că în 2012, Concefa a intrat în insolvenţă. „Au fost probleme de toate felurile: şi tehnice şi financiare, din partea firmei, nu din partea noastră”, declara, în octombrie, Emil Boc.


În momentul în care va fi terminat, parkingul va crea 310 locuri de parcare care vor deservi locuitorii din zonă. Amplasamentul parkingului din cartierul Mărăşti a fost predat către executantul Concefa la începutul lunii iulie 2010.


Parking nou pe strada Negoiu

Anul acesta, vor începe lucrările la un nou parking de cartier pe strada Negoiu din cartierul Mănăştur. În luna decembrie, contractul pentru proiectarea şi construirea parkingului a fost adjudecat asocierii Construdava – Icco Energ SRL. Asocierea are la dispoziţie doi ani pentru proiectarea şi construirea parkingului care va crea 376 locuri de parcare pentru locuitorii din zonă. Investiţia este estimată la 6,5 milioane lei.

Locuri de parcare pentru studenţii din Haşdeu

Un alt parking a cărui construcţie ar putea începe anul acesta este în zona cantinei studenţeşti din campusul studenţesc Haşdeu. În primăvara anului trecut, a fost semnată asocierea dintre Primăria Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai pentru realizarea parkingului. Potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-Media, în acest moment investiţia se află în stadiul de proiect şi se lucrează la diverse studii necesare pentru demararea construcţiei propriu-zise. Lucrările pentru ridicarea parkingului ar putea începe anul acesta, însă doar după realizarea licitaţiei care va desemna firma care va executa lucrările.

Prin acest parking se vor crea aproximativ 300 locuri noi de parcare, iar investiţia este estimată la 16 milioane lei.

Proiect nou de parking pe strada Kogălniceanu

O altă investiţie nouă este parkingul subteran de pe strada Mihail Kogălniceanu, din faţa sediului UBB. Construcţia ar putea începe anul acesta, mai ales că studiul pentru descărcarea de sarcină arheologică a început în toamna anului trecut. Există totuşi câteva piedici în calea construirii parkingului în locaţia stabilită, mai exact câţiva clujeni care se opun realizării obiectivului pe strada Kogălniceanu. Protestatarii sunt de părere că realizarea parkingului nu va rezolva problema traficului ci va genera un trafic mai mare. De asemenea, ei spun că vor fi tăiaţi arborii seculari din zonă, iar strada nu va fi pusă deloc în valoare.

Parkingul subteran va crea 150 de locuri de parcare noi, iar banii pentru realizarea parkingului vor fi alocaţi din bugetul pe anul acesta.

Trei parkinguri în cartiere şi trei în centru

În prezent, funcţionează trei parkinguri de cartier pe strada Primăverii, Aleea Băişoara şi strada Mehedinţi.

În zona centrală, sunt deschise parkingul Primăriei, de pe strada Moţilor, inaugurat în anul 2007, parkingul privat din Piaţa Mihai Viteazu şi încă un parking privat pe Calea Dorobanţilor.

abonare newsletter