Actualitate

Previziuni scandaloase pentru 2013: Petrolul la 50 de dolari sau căderea euro sub francul elveţian

<p><span style="font-size: small;"> </span><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/18/impozite.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Anul viitor ar putea aduce scăderi abrupte ale preţurilor petrolului şi aurului, creşterea costurilor de finanţare ale Spaniei până la niveluri alarmante, aprecierea puternică a francului elveţian şi yenului japonez, precum şi naţionalizarea marilor producători de electronice din Japonia.

Toate acestea se regăsesc în calendarul de "previziuni scandaloase" pentru 2013 pregătit de Saxo Bank.


"Poate că nu ne luptăm în tranşee, dar în curând s-ar putea să ne batme pe străzi. Continuarea politicilor macro actuale ar însemna să continuăm să dezmoştenim pături largi din populaţie, în special din rândul tinerilor, aceia care vor avea grijă de noi la bătrâneţile senile. Nu am putea da vina pe ei dacă s-ar simţi ceva mai puţin decât generoşi. Cu alte cuvinte, riscăm o înfruntare nu militară, ci o luptă între generaţia tânără maltratată şi bătrânii cu mentalitate învechită, care cred că au drepturi asupra întregii bogăţii a societăţii şi fac totul pentru a perpetua status quo-ul", comentează Steen Jakobsen.


Poate cea mai de impact ar fi scăderea cotaţiei WTI, preţul de referinţă al barilului de petrol pe piaţa SUA, la 50 de dolari, jumătate din nivelul actual, în principal datorită creşterii puternice a producţiei din Statele Unite prin noile metode de exploatare, precum fracturarea hidraulică a formaţiunilor de roci de şist.


O altă previziune îngrijorătoare înaintată de analişti este creşterea cu 50% a preţului seminţelor de soia din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din acest an, combinate cu întărirea puternică a cererii.Anul viitor ar putea aduce o surpriză şi în privinţa preţului aurului, care s-ar putea îndrepta spre 1.200 dolari pe uncie din cauza încetinirii achiziţiilor operate de India şi China, în paralel cu o eventuală decizie a Rezervei Federale a SUA de a sista injecţiile de lichiditate în piaţă prin achiziţii de obligaţiuni şi titluri ipotecare, care ar determina investitorii să nu mai caute refugiu în faţa unei posibile creşteri a inflaţiei.


În Europa, o eventuală agravare a crizei datoriilor de stat, cu ieşirea Greciei din zona euro, ar reparinde revărsarea capitalului către Elveţia, declanşând o nouă rundă de apreciere puternică a francului elveţian, care ar putea depăşi ca valoare moneda euro.


abonare newsletter