Actualitate

Hackerul clujean Robert Butyka va plăti despăgubiri la NASA 15.000 de dolari

<p><span style="font-size: small;"><strong>Judecătorii Curţii de Apel i-au redus clujeanului Robert Butyka, daunele materiale pe care trebuie să le achite NASA. Iniţial, Butyka trebuia să achite suma de 500.000 de dolari, dar magistraţii Curţii de Apel au decis să achite în final suma de 15.000 de dolari. Decizia este definitivă.</strong> </span></p>

 


Judecătorii au admis recursul lui Butyka, faţă de decizia Judecătoriei Cluj, unde fusese obligat la plata sumei de 500.000 de dolari, pentru intrarea în serverele NASA. Repunerea în funcţiune a programelor ar fi costat, potrivit reprezentanţilor NASA, 500.000 de dolari, sumă cu care Agenţia s-a constituit parte civilă împotriva clujeanului. Lucian Pop, apărătorul lui Butyka, a cerut instanţei, la judecarea recursului, să solicite NASA precizarea dacă programele sale sunt asigurate, caz în care despăgubirile ar fi lipsite de fundament.


Potrivit DNA Cluj, Robert Butyka a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni.



În sarcina lui Robert Butyka s-a reţinit că la data de 12 decembrie 2010 a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA. Robert Butyka a perturbat în mod grav funcţionarea serverelor, prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date.


Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului au fost ridicate mai multe sisteme informatice.


 

Citeşte şi:

Procurorii au reţinut un tânăr din clujean acuzat că a spart serverele NASA

abonare newsletter