Actualitate

Dezbatere despre cimitire, în note vesele, cu iz electoral

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/11_noiembrie/03_ziua/03%20dsc_0353.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie nu au omis să se strecoare printre clujenii prezenţi, marţi, la dezbaterea publică privind noul regulament al cimitirelor. </strong><strong> </strong></span></span></p>

Primăria Cluj-Napoca a găzduit, marţi, o dezbatere publică despre noul regulament al cimitirelor. Sala de Sticlă s-a umplut, fiind prezente aproximativ 100 de persoane. Printre aceştia s-au „amestecat” şi candidaţii UDMR la alegerile parlamentare din 9 decembrie: Peter Eckstein Kovacs, fostul viceprimar Laszlo Attila şi actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan. Aceştia au fost primii care au luat cuvântul şi au venit fiecare cu câteva propuneri, precum: o pază mai serioasă în cimitire, mai ales în Cimitirul Central, stabilirea unor reguli clare când este vorba despre mormintele monumente istorice şi să se ştie exact cine are dreptul să plătească concesiunea pentru locul de veci.

Bătaie şi închisoare pentru hoţii de flori din cimitir

După ce politicienii şi-au încheiat prezentările, au urmat cetăţenii, unii dintre ei cu propuneri de-a dreptul hilare. Un clujean în vârstă care s-a recomandat Ladislau a adus în discuţie devastarea cimitirelor şi a propus ca hoţii de flori de pe morminte şi cei care distrug mormintele să fie bătuţi, aşa cum a auzit că se întâmplă în Oradea şi apoi să fie amendaţi, iar dacă nu plătesc amenda să fie trimişi la închisoare. Omul s-a arătat deranjat şi de faptul că „se vând coroane second-hand la piaţă”.

Primarul Emil Boc l-a asigurat pe clujeanul îngrijorat că va fi întărită paza în cimitire şi se ia în calcul montarea unor camere de supraveghere video.

Cu bătrânii fără urmaşi cum rămâne?

Vasilica Solomuţ, o femeie de vârsta a treia s-a arătat foarte îngrijorată de faptul că bătrânii care nu au urmaşi nu pot să cumpere loc de veci şi se poate întâmpla ca cei rău intenţionaţi să „joace fotbal cu craniileşi oasele noastre”. Femeia a propus ca Primăria să găsească o soluţie şi pentru bătrânii aflaţi în această situaţie astfel încât „omul să aibă o hârtie în faţă şi să ştie unde va fi înmormântat”.


A fost adusă în discuţie şi problema înfiinţării unui crematoriu. Gaal Gyorgy, preşedintele Fundaţiei Hajongard a subliniat că „incinerarea ar trebui readusă în discuţie, chiar dacă ortodocşii se opun. Noi, restul cultelor, suntem de acord”, a spus Gaal Gyorgy.

Toate propunerile din cadrul dezbaterii au fost înregistrate şi pe baza acestora vor fi create amendamente la proiectul de hotărâre privind noul regulament al cimitirelor. Ulterior, proiectul va fi supus votului consilierilor.



abonare newsletter