Actualitate

Parohia Reformată nr. 2 începe o acţiune în contencios administrativ cu trei instituţii de stat

<p><strong>Parohia Reformată nr. 2 din Cluj-Napoca va deschide o acţiune în contencios administrativ împotriva Ministerului Educaţiei, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Cluj, privind construcţia care se realizează în spatele bisericii cu două turnuri situate pe Bulevardul “21 Decembrie 1989”.


Potrivit unui comunicat al Parohiei, “autorizaţia de construcţie s-a obţinut prin inducerea în eroare a Parohiei şi prin eludarea unor prevederi legale în vigoare”.

Terenul în suprafaţă de 4.830 de metri pătraţi nu este proprietatea Parohiei Reformate nr. 2 din Cluj, ci a Statului Român şi în administrarea Ministerului Educaţiei, precizează comunicatul, scrie Agerpres.

În anul 1964, consiliul parohial a donat suprafaţa în discuţie Statului Român, iar în 1991 a solicitat retrocedarea acesteia. Un proces a fost deschis în scopul anulării actului de donaţie, dar instanţele au respins cererea, la fel şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasburg. Ulterior, Parohia a intentat un nou proces pentru validarea condiţiilor cuprinse în actul de donaţie din 1964, cu referire la construirea unui pod peste Canalul Morii. Procesul a avut ca obiect sistarea traversării lotului parohiei pentru accesul la terenul de sport, iar instanţa a decis ca fâşia de teren aflată la vest de baza sportivă să revină bisericii.

În aceste condiţii, în anul 2009 Consiliul Parohiei Reformate nr. 2 şi-a dat acordul de principiu pentru a se realiza construcţii pe terenul de sport, iar în 2011, municipalitatea a autorizat construirea unui complex sportiv, incluzând şi sediul administrativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Consiliul parohial arată că nu a avut cunoştinţă despre acest proiect, prin urmare, în februarie 2012 şi-a retras acordul de principiu din 2009 şi a înştiinţat asupra acestei hotărâri Ministerul Educaţiei, Prefectura şi Consiliul Judeţean, care nu au formulat un răspuns până la ora actuală.

abonare newsletter