Actualitate

Alergiile în perioada caldă

<p>Primăvara aduce, pe lângă vreme frumoasă şi bună dispoziţie, şi simptome ale alergiilor, motiv de multe ori de disconfort şi de afectare a calităţii vieţii, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adriana Camuescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Novo Medica - Centru de excelenţă în boli alergice şi respiratorii.</p> <p />"De departe, alergia cel mai frecvent întâlnită în sezonul cald este rino-conjunctivita indusă de polenuri. Nu oricine poate dezvolta simptomele acestei boli, ci doar cei cu predispoziţie genetică, atopicii. Aceştia dezvoltă un răspuns anormal, exagerat, la contactul cu polenurile prezente în mod obişnuit în aer în sezonul cald, răspund manifestat ca strănut, secreţie nazală apoasă, abundentă, obstrucţie nazală, prurit nazal şi conjunctival, lăcrimare, înroşire a ochilor. Parte dintre polinozici (alergicii la polen) pot dezvolta, în sezonul cald, şi simptome de astm, manifestate ca greutate în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare", a explicat specialistul.

Polenurile implicate cel mai frecvent în apariţia manifestărilor de alergie în zona noastră geografică sunt cele ale gramineelor - vegetaţie ce creşte spontan în parcuri, grădini, spaţii verzi, şi ale cerealelor de cultură, a spus dr. Camuescu.

Ca şi în cazul altor afecţiuni alergice în care agentul declanşator a fost identificat, primul pas în controlul simptomatic este evitarea alergenului, după cum a arătat dr. Camuescu.

Un alt aspect util de luat în seamă este acela de a programa vacanţele pe cât posibil în afara perioadelor în care simptomele de alergie sunt prezente şi în zone cu concentraţie scăzută de polen - vacanţele la mare sunt o bună opţiune pentru pacienţii polinozici.

Tratamentul rino-conjunctivitei şi astmului induse de sensibilizarea la polen constă în administrarea de medicaţie simptomatică având rol antihistaminic, ce contracarează efectele histaminei produse în cursul reacţiei alergice sau cu rol antiinflamator, ce intervine în lanţul de reacţii care determină inflamaţia caracteristică acestor boli.

Dr. Camuescu a subliniat că desensibilizarea poate fi indicată numai după un consult alergologic, în urma căruia se vor stabili diagnosticul complet, gradul de severitate al bolii, tipul de polen care a produs sensibilizarea, modalitatea de administrare a vaccinului. În prezent, pe piaţă sunt disponibile vaccinuri cu administrare injectabilă, dar şi sublinguală.

abonare newsletter