Actualitate

Tinerii mânioşi nu se lasă. Protest cu cântec în faţa sitului arheologic din parcul „Ion Luca Caragiale”

<p><strong> <img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/14/tineri_mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ruinele romane din parcul "Ion Luca Caragiale" se vor transforma într-o clădire cu cinci nivele,  care va include o zonă de vizitare a sitului arheologic.</strong></p>

 

Aproximativ 10 tineri au cântat în faţa sitului arheologic de pe strada Deleu, în semn de protest după ce şantierul arheologic a fost răscolit de excavatoare pentru a face loc unei clădiri de birouri cu cinci etaje.


 

Nu este pe lume plăcere mai mare decât comisioane pe şest să-ncasezi, În orice condiţii îţi dăm aprobare, Şi poţi peste noapte să-ncepi să lucrezi! De unde principii, de unde cultură?, Votăm fără frică, cu toţii, ceac-pa, Venit-ai cu lozul? ne-am dat pe-arătură, Istoria-i pleavă, tradiţia-i fleac”, au fost doar o parte din versurile cântate de tineri.


 

La finele anului 2011, Primăria şi Consililul Local Cluj-Napoca produceau, cu bani europeni, un pliant cu informaţii despre cele mai interesante descoperiri arheologice de vizitat în oraşul nostru. Locaţia de pe strada Deleu nr.1 era prima de pe listă. Departe de a avea o construcţie pe piloni, care să lase vizibile vestigiile, vom beneficia pe Deleu 1 de încă o clădire de comerţ şi birouri, cu câteva mici ferestruici la parter, prin care se va putea vedea o infimă parte din situl arheologic. În tot acest timp, Primăria clamează dorinţa ca oraşul nostru să devină Capitală Culturală Europeană în 2020”, a declarat Mihnea Blidariu, participant la protest.


 

Autorizaţia de construcţie pentru lucrări a fost emisă de Primărie în 7 mai, iar construcţia ar urma să fie terminată în iulie 2015. Vestigiile din parcul Ion Luca Caragiale datează dinainte de cucerirea Daciei de către romani, dar situl include şi necropole romane din secolele II - IV, precum şi vestigii feudale şi medievale.


 

 

abonare newsletter