Actualitate

Sfinţirea demisolului bisericii din Valea Chintăului, Cluj-Napoca

<p><strong>Demisolul bisericii “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Valea Chintăului, de lângă Cluj-Napoca a fost sfinţit sâmbătă, 3 noiembrie 2012. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Momentul a avut loc după slujba Vecerniei care a început la ora 18:00. </strong></p>

 


Parohia cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul clujean Valea Chintăului a fost înfiinţată în anul 2008 de Arhiepiscopia Clujului, care a luat această decizie pentru cele câteva sute de credincioşi din zonă, care nu aveau o biserică în apropiere. Acest proiect a beneficiat de generozitatea familiilor Arpadi și Mureșan, care au donat un teren pentru biserică și care a sprijinit substanțial desfășurarea lucrărilor de construcţie de până acum.
Piatra de temelie a noii bisericii concepută în stil brâncovenesc a fost pusă pe 8 iunie 2009, de Preasfinţitul Episcop vicar Vasile Someşanul, iar lucrările de construcţie au început în ianuarie 2010, în prezent fiind terminat demisolul, în care vor putea fi săvârșite slujbele liturgice. În prezent lucrările de construcţie ale bisericii se află la cota 5,5 m, fiind coordonate de părintele paroh Ciprian Filip. După cum a mărturisit acesta, „biserica seamănă foarte mult cu cea nouă a mănăstirii Nicula. Dimensiunile bisericii sunt prevăzute pentru a încăpea 200 de persoane. În momentul de faţă parohia noastră are 150 de familii şi iată că Dumnezeu ne-a binecuvântat şi am reuşit să continuăm lucrările de ridicare a demisolului. În vara aceasta am reuşit să amenajăm demisolul şi totodată să ridicăm şi o parte din biserică, ajungând în momentul de faţă până la cota 5,50 a bisericii”.
Până în acest moment, în care se încheie o etapă importantă din lucrările de construcție a noii biserici, credincioșii parohiei s-au adunat la sfintele Liturghii, dar și la celelalte slujbe bisericești, într-o casă, de pe strada Oaşului, în care a fost amenajat un mic paraclis, prin generozitatea unui credincios al parohiei.
La finalul Vecerniei, părintele Filip a subliniat că „este foarte importantă binecuvântarea episcopului. Este cea mai importantă pentru că fără episcop nu se poate face nimic. Sfântul Ignatie Teoforul ne spune că acolo unde este binecuvântarea episcopului acolo este binecuvântarea lui Dumnezeu de fapt. Şi ne mai spune: «Feriţi-vă de rătăcire! Acolo unde este episcopul, acolo este şi biserica. Acolo este şi Liturghia cea adevărată»”.
Cu acest prilej, Mitropolitul Andrei a înmânat membrilor Consiliului parohial, precum și altor credincioși Diplome de aleasă cinstire pentru a răsplăti efortul și generozitatea cu care s-au implicat în lucrările de până acum la biserica parohiei Valea Chintăului.

abonare newsletter