Actualitate

Valorile dreptei, în dezbatere la Cluj-Napoca

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/02/ard m 10.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Devotamentul faţă de reformă şi independenţa justiţiei sau curajul au fost doar câteva dintre valorile pentru care au pledat reprezentanţii Alianţei România Dreaptă, în cadrul conferinţei cu tema „Valorile dreptei, dreapta valorilor”, organizată azi, la Cluj-Napoca, de Fundația Creștin-Democrată, în colaborare cu Fundația Konrad Adenauer.</strong></p>

Adrian Papahagi (foto 1), cunoscut om de cultură, care candideză din partea  ARD la parlamentare, a militat pentru ideea conform căreia nu toţi politicieni sunt la fel,  având ca punct de plecare al discursului întrebarea − “ce ne diferenţiază de stânga populistă şi lipsită de program?”.  Ca răspuns, Papahagi a prezentat patru valori de bază în doctrina de dreapta: domnia legii, ataşamentul faţă de Europa, capitalismul ca doctrina economică şi devotamentul faţă de reformă.

Sever Voinescu (foto 2), deputat PDL a adus în discuţie valorile bunului-simţ. Potrivit acestuia, onoarea, ruşinea, decenţa sunt valori care exced politica, dar, totuşi fac parte din politică. El a adăugat listei şi curajul, dându-l ca exemplu pe Emil Boc, “unul dintre oamenii care a avut curajul să facă ceva pentru România, riscând imaginea proprie”.


Nici “incidentul” suspendării preşedintelui nu a fost exclus din discuţia despre valori. “Lucian Blaga vorbea despre două categorii mari de valori: valori-mijloc şi valori-scop. Substituirea unei valori mijloc drept valoare scop este cel mai pervers mod de a face politică”, a declarat Voinescu. “Ce s-a întâmplat în vară nu a fost doar o coalizare a comunităţii de ură, a fost încercarea uneia dintre puteri de a o bloca pe cealaltă pentru  a ajunge la justiţie”, a completat Papahagi.

La dezbatere a fost prezent şi primarul municipiului, Emil Boc (foto 3), care a pledat pentru cumpătarea în cheltuirea banului public, aducând ca argument criza creată tocmai din cauza iresponsabilităţii cu care s-au gestionar resursele. “ Am reţinut de la congresul PPE de la Bucureşti, o declaraţie a Angelei Merkel – suntem 8,5% din populaţia lumii, referindu-se aici la UE, dar cheltuielile sociale reprezintă 50%. Eu resping soluţia stângii – deficitul −de ieşire din criză. Cred că o soluţie pe termen, scurt, mediu şi lung este realizarea unui echilibru între disciplina fiscală şi creşterea economică”, a explicat Boc.


abonare newsletter