Actualitate

Proiectul de 2 mil. euro al Aeroportului Cluj care va proteja infrastructura rutieră

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/25/terminal plecari aeroport rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Conducerea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca se află în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a stabili ultimele detalii legate de proiectul de 2 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru pasageri şi marfă. </strong>

Consilierii judeţeni vor analiza şi vota proiectul de hotărâre privind realizarea studiilor care vor sta la baza construirii unei infrastructuri de transport care va lega aeroportul de calea ferată.  

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a câştigat anul acesta un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 2 milioane de euro, pentru realizarea unor studii pe baza cărora va fi construită o infrastructură complexă. Proiectul a fost depus pentru finanţare europeană în cadrul Programului Anual TEN-T 2011 şi aprobat de Comisia Europeană. Practic, se va crea o legătură între actualele terminale de pasageri şi reţeaua de cale ferată, dar va fi conectat la calea ferată şi viitorul terminal cargo al aeroportului printr-o legătură de transport marfă. Acest demers important se află acum în faza de început, mai exact se lucrează la detalii cu reprezentanţii Comisiei Europene. David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca a precizat că în acest moment se poartă discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru ultimele detalii despre acest proiect, iar apoi vor fi făcute publice mai multe informaţii.
De asemenea, în prima şedinţă de Consiliu Judeţean, va fi analizat şi supus votului proiectul de hotărâre „Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Cluj-Napoca”.

Transportul intermodal va creşte gradul de accesibilitate a regiunii

Potrivit proiectului de hotărâre de consiliu, studiile vizate prin acest proiect au drept scop realizarea unei infrastructuri complexe care să conecteze actualele terminale de pasageri şi serviciile oferite de la reţeaua de cale ferată pentru călători, precum şi realizarea unei legături de transport marfă între reţeaua de cale ferată şi viitorul terminal cargo al aeroportului.
„Realizarea transportului intermodal de mărfuri şi persoane va contribui în mod direct la creşterea gradului de accesibilitate a regiunii prin descongestionarea drumurilor naţionale şi protejarea infrastructurii rutiere, promovarea dezvoltării echilibrate a tuturor modurilor de transport şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor, reducerea emisiilor de gaze şi minimizarea efectelor adverse asupra mediului”, se mai arată în proiect.

Proiectul are o valoare de 2 milioane euro

Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane euro din care 50% sunt fonduri nerambursabile, 50% reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean.
Proiectul va fi implementat în perioada ianuarie 2013 – iunie 2014. Finanţarea nerambursabilă va fi acordată astfel: 548.500 euro în anul 2013 şi 451.500 în anul 2014. Contribuţia proprie va fi asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Cluj în anul 2013 astfel: trimestrul I - 158.500 euro, trimestrul II – 282.500 euro, trimestrul III – 443.000 euro, trimestrul IV – 116.000 euro.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean au afirmat că lucrările propriu zise pentru realizarea infrastructurii de transport intermodal vor începe după finalizarea studiilor care vor arăta dacă acest demers este sau nu oportun.

abonare newsletter