Actualitate

O anchetă judiciară privind cauzele morţii fostului spion rus Aleksandr Litvinenko va începe în 2013

<p /><strong /><span style="margin: 0px; padding: 0px; position: static; cursor: auto; color: #333333; text-decoration: none; border: medium none;" /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/21/espionagem.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /> La şase ani de la moartea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit la Londra, o anchetă judiciară pentru a stabili cauzele exacte ale decesului acestuia va fi deschisă la începutul anului viitor, a anunţat joi justiţia britanică.

Acest tip de anchetă are ca scop stabilirea circumstanţelor exacte în cazul unei morţi violente sau inexplicabile. Realizată în paralel cu ancheta poliţiei, aceasta nu este urmată de un proces şi nu vizează stabilirea responsabilităţilor din punct de vedere penal sau civil.


Judecătorul Robert Owen de la Înalta Curte de Justiţie, însărcinat cu această anchetă, a deplâns întârzierea "regretabilă" între decesul fostului agent şi lansarea acestei proceduri. "Nu va exista o întârziere suplimentară", a dat asigurări acesta joi.

El a afirmat că intenţionează să înceapă "primele audieri importante cât mai devreme posibil în 2013", imediat ce vor fi terminate "etapele preliminare necesare".


Anumite părţi ale raportului poliţiei privind eventuale contacte ale fostului spion rus cu serviciile britanice de informaţii nu vor fi făcute însă publice, la cererea guvernului, a mai precizat acesta.

Cazul Litvinenko este un subiect de dispută între Londra şi Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de anchetatorii britanici drept suspect principal.


Aleksandr Litvinenko, un transfug al FSB (serviciile secrete ruse) refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai în noiembrie 2006 alături de Lugovoi şi de omul de afaceri Dmitri Kovtun într-un hotel din Londra. Ulterior, s-a îmbolnăvit grav şi a murit la spital din cauza otrăvirii cu poloniu, o substanţă radioactivă. Mediafax

abonare newsletter