Actualitate

Ţiganii îi aduc pe francezi în România

<p /><strong /><span style="margin: 0px; padding: 0px; position: static; cursor: auto; color: #333333; text-decoration: none; border: medium none;" /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/12/manuel valls.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vizita miniştrilor Manuel Valls şi Bernard Cazaneuve în România, în cursul căreia va fi abordată situaţia romilor, riscă să fie delicată, având în vedere criticile la adresa politicii de demolare a taberelor din Franţa. Ministrul de Interne, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, merg miercuri în România pentru a încerca să abordeze de la rădăcină problema romilor, scrie Mediafax. 

Această vizită a fost anunţată duminică de François Hollande. Pentru el, este vorba de a aborda problema romilor "la sursă". "Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate" şi să vină "să se refugieze în Franţa", a declarat acesta, scrie miercuri publicaţia Le Progres, în ediţia electronică.


Manuel Valls şi-a exprimat la sfârşitul lunii august dorinţa de a merge în România şi Bulgaria, de unde sunt originari majoritatea romilor din Europa. "Vreau să înţeleg de ce nu sunt duse politici puternice de inserţie", declara el. Peste 600.000 de persoane sunt oficial recenzate în România ca aparţinând minorităţii romilor, însă, potrivit asociaţiilor, în realitate, numărul acestora este cuprins între 1,5 şi 2,5 milioane.

La jumătatea lunii august, Manuel Valls a acuzat "ţările de origine" că duc "politici care discriminează de decenii aceste populaţii", tot mai des confruntate cu sărăcia, cu şomajul şi cu analfabetismul. În acest context, vizita se anunţă delicată.


"Guvernul român este decis să abordeze problema inserţiei sociale a romilor într-o manieră constructivă", a dat asigurări ministerul român al Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, politica franceză privind romii este puternic criticată, relevă publicaţia citată. În condiţiile în care, în această vară, au avut loc evacuări, luni, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, s-a declarat "îngrijorată" şi a cerut Parisului să depună "eforturi suplimentare" pentru a integra aceste persoane.


Şi asociaţiile franceze iau atitudine. "Franţa nu are lecţii de dat cu privire la discriminarea romilor", afirmă Laurent El Ghozy, cofondator al Romeurope. Potrivit acestui grup, peste 3.000 dintre cei 15.000 de romi care trăiesc în Franţa au fost aruncaţi pe străzi în această vară, mai scrie Le Progres.

În faţa acestor critici, Guvernul a decis, în august, să relaxeze condiţiile de angajare a romilor eliminând taxa ce trebuia achitată de angajator.


Foto: www.facebook.com


Citiţi şi: Ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls, discută dosarul romilor: Franţa nu poate primi toată mizeria Europei

abonare newsletter