Actualitate

Cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/10/05-salon pacienti bolnavi.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.</strong>

„Sistemul nostru de sănătate este un sistem care în decursul timpului, la modalitatea la care a fost construit, a creat mari inechităţi. Nu este vina nimănui. El aşa a evoluat. Să nu credeţi că în altă parte nu există aceste inechităţi. Problema e că acolo şi le însuşesc şi încearcă să ia măsuri. Dincoace, la noi, încercăm să acoperim. Este un sistem care se bazează pe inechităţi: inechităţi între mediul urban şi cel rural, inechităţi între centru de regiune de dezvoltare şi celelalte centre, inechităţi în alocare resurselor umane, inechităţi în alocare resurselor materiale. Atunci, principalul obiectiv este, dincolo de standardele de cost, de eliminare a acestor inechităţi şi mai ales de eliminare a discriminării din sistemul de sănătate, pe care involuntar o introducem”, a precizat Astărăstoaie, la sfârșitul săptămâniii trecute, la Zalău, la o conferinţa de presă a cursurilor pentru jurnaliştii medicali „Bolile rare, o abordare complexă”.

În opinia sa, această problemă există în toate sistemele de sănătate din lume, motiv pentru care România nu trebuie să ia ca model o altă ţară ci să pună accentul pe activităţile de educare.


„Trebuie în primul rând o activitate de educare. Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate, la toate nivelele. Două universităţi deja le-au introdus. O să continue în toate universităţile - le vor introduce. Este un proiect de non-discriminare în sistemul de sănătate. Să spunem că sunt cinci bolnavi. Atunci când aloci fonduri şi tratament numai pentru trei, ai introdus un element de discriminare şi de subiectivism. Cum alegi? Faci tot felul de parametri, de criterii. Cine eşti tu ca să hotărăşti: unul să trăiască şi unul să moară? Ai acest drept?”, a arătat preşedintele CMR.

abonare newsletter