Actualitate

Precizări privind ultimele modificări din legislația fiscală

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/07/05-fisc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Modificări aduse la Codul Fiscal începând cu data de 01.07.2012 privind adminstrarea contribuțiilor sociale de către ANAF.

 


Direcția Generală a Finanțelor Publice a Județului Cluj informează contribuabilii asupra următoarelor modificări apărute în Codul Fiscal.

1. Conform prevederilor OUG 125/2011 de modificare a Codului Fiscal, începând cu data de 01.07.2012, persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, activități agricole și asocieri fără personalitate juridică achită contribuțiile sociale la organele fiscale teritoriale.


Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate – CASS - se face trimestrial în baza deciziei de plăți anticipate emisă de organul fiscal ca urmare a depunerii de către contribuabili a declarației estimative de venit, urmând să se facă regularizarea după depunerea declarației anuale de venit.

Pentru sem. II din 2012, plățile se fac la organul fiscal în baza deciziei emisă de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj.


Plata contribuției de asigurări sociale - CAS- se face trimestrial în baza dec1arației de venit asigurat depusă de către contribuabil la Casa Județeană de Pensii Publice și alte drepturi de asigurări sociale Cluj.

2. Începând cu data de 1 iulie 2012 pentru veniturile realizate în baza convențiilor civile, a drepturilor de proprietate intelectuală și alte venituri cu reținere la sursă care se impozitează cu 10% plata anticipată, sau 16% impozit final, contribuțiile sociale se rețin de către plătitorul de venit.


Platitorul de venit reține CASS și CAS în cazul veniturilor realizate în baza convențiilor civile. CAS nu se reține dacă persoana fizică este asigurată în sistemul de asigurări sociale de pensii sau dacă beneficiază de pensii acordate în sistemul public de pensii.

Veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală se supun impozitarii și sunt exceptate de la plata CAS și CASS dacă persoana fizică este asigurată în sistemul de asigurări sociale de pensii sau dacă beneficiază de pensii acordate în sistemul public de pensii.


3. Persoanele care realizează alte venituri (de natura celor menționate mai jos) precum și persoanele care nu realizează venituri vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel:

– pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor, investiții, premii și alte surse, în baza deciziei emisă de organul fiscal, pentru contribuabilii care au realizat numai venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții sau au realizat numai venituri care sunt declarate prion declarația 205, dacă nu sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de pensii sau dacă nu beneficiază de pensii acordate în sistemul public de pensii;

– persoanele care nu realizează venituri pentru a dobândi calitatea de asigurat au obligația plății contribuției lunare de asigurări sociale de sănătate, calculată la valoarea salariului minim brut pe țară (700 * 5,5% = 39 lei/lună).

Persoanele care au obținut venituri anterior datei de 1 iulie 2012, pentru care aveau obligația să depună declarația de asigurare la casele de asigurări, vor depune declarația de asigurare tot la casele teritoriale de asigurări.

Cpontribuabilii care se înființează după data de 1 iulie 2012 vor depune la organul fiscal teritorial declarația privind venitul asigurat, D 600 pentru plata CAS (contribuția de asigurări sociale) și declarația estimativă D 220 în baza căreia se claculează plățile anticipate în contul impozitului pe venit și CASS (contribuția de asigurări de sănătate).

Contibuțiile sociale se achită la unitățile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărorare sunt luați în administrare contribuabilii, în conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscală al contribuabililor.

Plata contribuțiilor sociale obligatorii precum și celelalte impozite, contribuții, taxe sau alte venituri către bugetul general consolidat poate fi efectuată fără perceperea de comisioane bancare și în contul tranzitoriu deschis pe numeșe Ministerului Finanțelor Publice la următoarele bănci ai căror clienți trebuie să fie persoane fizice: CEC Bank S.A., BCR S.A., Banca Comercială Feroviară, Romanian International Bank.

Informații suplimentare pot fi obținute la birourile de asistență a contribuabililor din cadrul DGFP a județului Cluj, telefon 0264599626 și a administrațiilor finanțelor publice municipale și orășănești, la numerele de telefon afișate pe pagina de internet www.finantecluj.ro, prin email la adresa asistenta.cj@mfinante.ro sau accesând pagina de internet www.anaf.ro.

abonare newsletter