Actualitate

Restricţia calorică nu prelungeşte viaţa, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate

<p><strong><img src="documente/stories/2012/06_iunie/25/05-lapte.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dieta bazată pe restricţii calorice nu măreşte speranţa de viaţă, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate, potrivit unui studiu realizat pe maimuţe şi publicat miercuri de revista ştiinţifică Nature, semnalează EFE. </strong></p>

Restricţia calorică reprezintă o practică de limitare a aportului caloric zilnic cu 10 până la 40 % în speranţa de a îmbunătăţi sănătatea şi de a încetini îmbătrânirea, teză pe care studii anterioare au probat-o pe rozătoare.


Studiul ale cărui rezultate au fost publicate miercuri a fost lansat acum 23 de ani de un grup de oameni de ştiinţă de la National Institute on Aging din Baltimore (SUA) şi respinge ipoteza că această dietă ar avea capacitatea de a prelungi viaţa, cel puţin în cazul maimuţelor, însă recunoaşte efectele sale pozitive asupra stării de sănătate a acestor animale.

Cercetătorii, conduşi de biologul spaniol Rafael de Cabo, au redus cu 30 % aportul caloric în cazul maimuţelor Rhesus (Macaca mulatta) şi au evaluat efectele acestei diete asupra unor exemplare de sex şi vârstă diferite.


Speranţa de viaţă a maimuţelor, care de obicei atinge 27 de ani, nu a crescut nici în cazul celor mai mari, cu vârste între 16 şi 23 de ani în momentul începerii dietei, nici la cele mai tinere, cu vârsta sub 14 ani la începerea experimentului. În schimb, cercetătorii au descoperit că restricţia calorică a adus unele beneficii metabolismului acestor primate.

S-a observat o îmbunătăţire generală a parametrilor asociaţi cu bolile metabolice (diabet, obezitate), cele vasculare şi cancerul, a explicat pentru EFE biologul Rafael de Cabo. Agerpres

Maimuţele care au consumat cu 30 % mai puţine calorii au prezentat niveluri mai scăzute de trigliceride, colesterol şi glucoză, mai ales în cazul masculilor, precum şi o incidenţă 'notabil mai mică' a cancerului la primatele mai tinere.

'Răspunsul este foarte asemănător altor răspunsuri de stres, fapt pentru care am putea considera restricţia calorică un stres metabolic, care cauzează ajustări globale în organism şi care, când se menţine pe o perioadă mai mare, aduce beneficii profunde sănătăţii', a explicat biologul.

Un studiu paralel, realizat de Wisconsin National Primate Research Center pe maimuţe şi lansat în anii 1980, arată în schimb capacitatea dietei bazate pe restricţii calorice de a prelungi viaţa acestor primate.

abonare newsletter