Actualitate

Andrei Andreicuţ a criticat vrăjmăşia oamenilor şi politicienilor

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/16/03 deschidere nicula 4 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ a deplâns, ieri, la Mănăstirea Nicula, vrăjmăşia, ura şi ranchiuna din cadrul clasei politice şi al oamenilor de rând şi i-a îndemnat pe români la fapte bune, singurele care pot convinge. </strong>

Aproximativ 50.000 de oameni s-au adunat anul acesta la Mănăstirea Nicula cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Ca în fiecare an, credincioşii din toate colţurile ţării s-au adunat la Mănăstirea Nicula încă de marţi seara şi majoritatea şi-au petrecut noaptea în rugăciune. Pelerinajul spre mănăstire a fost condus de Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a început marţi seara de la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla. Drumul de 7 kilometri a fost străbătut pe jos până la lăcaşul de cult de la Nicula, care adăposteşte celebra icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în anul 1681 de meşterul Luca din Iclod. Icoana a lăcrimat în anul 1694, acest miracol dând naştere marilor pelerinaje anuale de la Nicula, care continuă de peste 300 de ani.
Întreaga noapte, pelerinii s-au rugat pentru sănătatea familiei, vindecarea bolilor şi iertarea păcatelor, în faţa icoanei care a fost scoasă, în procesiune, din biserică, după miezul nopţii.

Fapta bună este singura care convinge

Ziua de sărbătoare a început la Nicula cu oficierea Sfintei Liturghii de către mitropolitul Andrei Andreicuţ care a fost înconjurat de un sobor de preoţi, pe un podium ridicat în faţa bisericii mănăstirii.
Potrivit Agerpres, în predica rostită după oficierea Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţia Sa le-a spus credincioşilor că „cei din ceruri sunt îmbrăcaţi în haine albe şi curate. Întrebarea esenţială care se pune este aceasta: Cum ne albim haina sufletului nostru? Răspunsul este foarte simplu: Haina sufletului nostru se albeşte prin spovedanie. Creştinul bun nu ratează nicio ocazie pe care Biserica i-o pune la îndemână ca să albească haina sufletului său. Şi mai ales în posturi, inclusiv în postul acesta care a trecut, creştinii buni se spovedesc. Creştinii buni îşi albesc haina sufletului prin fapte bune, pentru că fapta bună este singura care convinge”.

Îndemnaţi să meargă la biserică măcar o dată pe săptămână

Conform sursei citate, mitropolitul le-a mai spus celor prezenţi că „Domnul Hristos şi Maica Domnului ne-au mai îngăduit o dată să avem bucuria de a ne întâlni la Nicula, unde este Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Pe cei ce aţi venit aici în urmă cu un an, vă îndemnăm ca măcar un capitol din Sfânta Scriptură să citiţi zilnic şi măcar o dată pe săptămâna, duminica, să mergeţi la biserică, şi măcar o dată în post să vă spovediţi şi împărtăşiţi. Iar faptele bune trebuie să vorbească veşnic despre noi”.
„Mulţumim Tatălui Ceresc pentru această zi minunată, superbă, foarte potrivită pentru un hram de mănăstire, aici la Nicula. Mulţumim Maicii Domnului că ne ocroteşte. Mulţumim părintelui stareţ al acestei mănăstiri. Şi mulţumim vouă, cei care împodobiţi sărbătoarea Maicii Domnului şi aţi făcut un efort deosebit, venind de acasă până aici, în spiritul tradiţiei pelerinilor”, a spus mitropolitul Andreicuţ.
După slujbă, credincioşii au fost invitaţi să guste din cele aproximativ 15.000 de sarmale şi felii de cozonac, pregătite la Mănăstirea Nicula.

Critici la adresa politicienilor

Conform Agerpres, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului a deplâns miercuri, în predica rostită după oficierea Sfintei Liturghii faptul că „este atâta vrăjmăşie, ură şi ranchiună la nivelul clasei politice şi al oamenilor de rând”.
„Trebuie să constatăm cu durere că de la mic până la mare încă suntem foarte slăbuţi din punct de vedere creştinesc. Dacă am fi creştini de convingere, dacă Duhul Sfânt ar lucra în sufletele noastre, s-ar întâmpla bucurie şi pace şi facere de bine. Ori, unde este bucuria şi pacea? Pentru că ne doare să observăm că este atâta vrăjmăşie şi neînţelegere, ură şi ranchiună începând de la clasa politică până la oamenii de rând”, a spus înaltul ierarh.
Înalt Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe toţi credincioşii să îşi „albească sufletul prin spovedanie, post şi fapte bune, pentru că fapta bună este singura care convinge”
Ca în fiecare an, politicienii au fost prezenţi la Nicula
Nici anul acesta, politicienii şi şefii instituţiilor locale nu au lipsit de la slujba oficiată la Mănăstirea Nicula. Printre cei prezenţi s-au aflat prefectul Ioan Vuşcan, subprefectul Mihnea Iuoraş, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, senatorii Alexandru Cordoş de la PSD, Şerban Rădulescu de la PC, Mihail Hărdău de la PDL, precum şi primari din oraşe şi comune din judeţ.

150 de pensionari, transportaţi gratis la Nicula de Primărie

Pensionarii clujeni care activează în centrele de zi ale Primăriei şi în Cluburile de pensionari au mers ieri gratuit la Mănăstirea Nicula, deplasarea fiind asigurată de Primăria Cluj-Napoca şi RATUC. Pe parcursul călătoriei până la Nicula, pasagerii au avut la dispoziţie apă potabilă şi condiţii de climatizare în microbuz.
Potrivit Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, şi-au manifestat dorinţa de a participa la pelerinaj aproximativ 150 de persoane, 115 fiind cei care beneficiază de transport gratuit în acest an. Pentru anul următor, municipalitatea va avea în vedere găsirea resurselor pentru a putea extinde acest program, astfel încât toţi cei care doresc să se poată bucura de sfânta sărbătoare la lăcaşul de cult de la Nicula.
Listele participanţilor s-au întocmit ţinându-se cont de veniturile pensionarilor solicitanţi, prioritate având, de asemenea, cei singuri.

abonare newsletter