Actualitate

Coplata în sistemul sanitar a fost amânată

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/13/ministrul sanatatii vasile cepoi _sc_003 31.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată, iar autorităţile române nu s-au angajat la niciun termen faţă de Fondul Monetar Internaţional, a declarat, la sfârşitul săptămânii, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.</strong>


Coplata va fi introdusă abia după negocieri cu pacienţi şi medici. „Coplata urmează să fie negociată cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale. Legea zice că nivelul coplăţii se stabileşte în urma negocierilor. O majoritate a asociaţiilor pacienţilor se împotriveşte coplăţii. Probabil că vor dura foarte mult. Negocierile vor demara săptămâna viitoare. Discuţiile anterioare (nota red.: - cu delegaţia FMI) erau ca în toamnă să fie introdusă coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen pentru că din Parlament legea a ieşit cu această prevedere, şi anume că nivelul taxei şi serviciile se stabilesc prin negociere şi, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen”, a explicat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţiilor cu misiunea FMI, citat de Agerpres.

Taxa de clawback va fi mai mică


Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre taxa clawback, precizând că nivelul acesteia va scădea comparativ cu estimările iniţiale.

„Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanţă, care a fost stabilit împreună cu producătorii de medicamente, Ministerul de Finanţe, Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii, a fost agreat de către reprezentanţii FMI şi a Comisiei Europene. Rămâne forma proiectului aşa cum a fost agreată la ultima întâlnire cu producătorii. Nivelul taxei clawback va scădea. Banii care se colectează de la clawback se folosesc pentru plata arieratelor. A fost o tendinţă de creştere a arieratelor până în luna aprilie, iar din luna mai încoace înregistrăm o tendinţă de scădere”, a explicat Vasile Cepoi.

abonare newsletter