Actualitate

Elevi clujeni, pregătiţi în Germania pentru căutări urbane

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/09/elevi cautari urbane.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un grup de 14 elevi din două școli clujene au participat, sub coordonarea a doi specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj și a doi profesori, la un atelier de pregătire internațional de căutari și salvări urbane care a avut loc în Germania, în perioada 20 -29 iulie.

Atelierul a fost organizat de THW Jugend (Organizaţia de Tineret a Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre) din Germania şi s-a desfăşurat în localitatea Osnabruck, într-o fostă cazarmă britanică şi în două poligoane specializate de pregătire ale THW din localităţile germane Bad Nenndorf şi Nordhorn.


Potrivit reprezentanţilor ISU Cluj, au participat în total apoximativ 120 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani din organizații de profil asistență la dezastre din cinci țări diferite. Dintre aceştia, 15 au fost din Islanda, 14 din România, 13 din Turcia, 18 din Rusia şi 63 din Germania.

Atelierul a urmărit pregătirea a patru unităţi mixte între naţionalităţi la standarde valabile global în tehnici de căutări şi salvari urbane specifice vârstei.


Scopul a fost de a aplica lecţiile învăţate într-un exerciţiu major, relizat în comun de către grupele mixte intenţionale, precum şi crea de contacte şi prietenii între tinerii interesaţi de domniul situaţiilor de urgenţă.

Au fost necesare 18.000 de ore de muncă din partea echipei de organizare, constituită din 76 de membri voluntari, dintre care 13 internaţionali, 11 autospeciale de intervenţie ale THW, 11 microbuze de transport, 5 autoturisme, 22.000 de porţii de mâncare, 4.300 de litri de apă minerală şi 14.000 de chifle pentru a fi posibilă desfăşurarea acetui atelier de pregătire.


Reprezentanţii ISU Cluj precizează că activitatea vine ca urmare a colaborarii dintre ISU Cluj şi THW Jugend începând cu anul 2010 în care s-a urmărit alături de cele două şcoli clujene stimularea interesului elevilor pentru a se implica activ în cunoaşterea şi posibilităţilor de răspuns în diferite situaţii de urgenţă.

abonare newsletter