Actualitate

Contabila ADR Nord-Vest a furat 1,8 mil euro din conturile agenţiei

<p><strong>Contabila Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, Druţă Cosmina a dat un tun de 1,8 milioane de lei, femeia fiind cercetată penal după ce a sustras suma respectivă din conturile agenţiei şi a transferat-o în conturile firmei sale. </strong></p>

 


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpata Druţă Cosmina, contabil la ADR Nord-Vest şi la SC Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat şi administrator la SC Vangher SRL, femeia fiind cercetată pentru înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată.

Cum a furat femeia cei 1,8 milioane euro?


Potrivit Biroului de Informare şi Relaţii Publice al DNA, contabila, în perioada ianuarie 2011 - iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor doua instituţii la care inculpata era contabil în contul SC Vangher SRL, societate la care inculpata era asociat şi administrator.
Conform sursei citate, Druţă Cosmina a falsificat ordinele de plată atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau SC IRCETT SA.


 

A emis facturi pentru operaţiuni fictive


„Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul SC Vangher SRL, inculpata Druţă Cosmina a falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord–Vest şi SC IRCETT SA”, se arată în comunicatul DNA.
Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani, contabila şi soţul acesteia au emis facturi care reflectau operaţiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul SC Vanger SRL., operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale.

Propunere de arestare preventivă de 29 de zile



Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei Druţă Cosmina pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca aceasta să fie prezentată la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de soţul femeii pentru complicitate la înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată.


abonare newsletter