Actualitate

Plagiatul lui Ponta: cine sunt „controlorii”?

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/26/03-colaj.jpg" border="0" align="right" />Unul dintre membrii Consiliului Naţionale de Etică a Cercetării Științifice, cea care are rolul de a „vâna” plagiatele, un clujean, este el însuși acuzat de plagiat.</p>

Profesorul clujean Nicolae Burnete, fost decan al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, a ajuns unul dintre membrii Consiliului Naţionale de Etică (CNE), cu toate că nu are nici măcar un articol ştiinţific cotat ISI şi, în plus, ar fi publicat câteva articole şi lucrări ştiinţifice care conţin paragrafe importante, preluate din alte lucrări, fără a menţiona sursa  sau a pune ghilimelele de rigoare.

Conform site-ului Consiliului Naţionale de Etică, „atribuţiile CNE se referă (...) şi la modul în care sunt respectate normele de conduită morală şi profesională” în domeniul cercetării-dezvoltării, iar printre „abaterile grave de la buna conduită” în primul rând este menționata „plagierea rezultatelor sau publicaţiilor altor autori“. Așadar, profesorul Burnete este membru al unui organism de felul celui căreia Ponta i-a solicitat un răspuns cu privire la acuzația că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat!


Într-un amplu articol, site-ul www.contributors.ro detaliază şi explică modul în care profesorul clujean, împreună cu alţi colegi au plagiat alte lucrări ştiinţifice. „În lista lucrărilor ştiinţifice publicate, la poziţia 106, apare menţionat un articol scris împreună cu profesorul Naghiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, „Renewable energy – a challenge for the agricultural farms”, articol apărut în Trakia Journal of Sciences din Bulgaria şi disponibil online pe site-ul revistei.

În buna tradiţie a manglitorilor universitari, cei doi preiau paragrafe întregi din cel puţin trei lucrări diferite, fără să menţioneze sursa şi fără a marca textul copiat între ghilimele”, scrie autorul articolului de pe www.contributors.ro.


Lucrare „fabricată” dintr-un document al Comisiei Europene

O altă lucrare „ştiinţifică” menţionată de www.contributors.ro, „Considerations upon the potential of Romania for Biofuels production and use”, menţionată la poziţia 126 în lista de lucrări a profesorului Burnete şi publicată în Acta Technica Napocensis este „fabricată” aproape în totalitate din fragmente, copiate cuvânt cu cuvânt, dintr-un document al Comisiei Europene, „Biofuels in the European Union. A vision for 2030 and beyond”. „Cei patru manglitori, doi dintre ei profesori universitari, n-au fost în stare nici măcar să tragă un set de concluzii pertinente care să le aparţină; până şi acestea sunt furate din documentul sus menţionat (paragrafe din pp. 26, 28 şi 31)”, mai spune autorul articolului de pe site-ul menţionat.

Profesorul Nicolae Burnete nu a putut fi contactat de reporterii Monitorul pe parcursul zilei de ieri, pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la articolul de pe site-ul menţionat, telefonul mobil al acestuia fiind închis.


Care este maniera corectă de citare

Autorul articolului de pe www.contributors.ro spune care sunt regulile corecte de citare.

„Ca să preîntâmpin scuzele puerile de genul «mare lucru că nu am pus nişte ghilimele», exemplific maniera corectă de citare, aplicată de un cercetător serios (H.H. Janzen), într-o revistă serioasă „Agriculture, Ecosystems and Environment”; una dintre cele mai bine cotate reviste din domeniul ştiinţelor de mediu, conform Factorului de Impact ISI în cazul aceluiaşi text al celor trei cercetători americani – Marland, Boden şi Andres: Textul este pus în ghilimele, se menţionează sursa şi, cel mai important, se preia doar o mică parte din textul original, nu paragrafe întregi aşa cum se întâmplă în lucrarea prof. Burnete.


Regula cu amplasarea textului citat în ghilimele şi menţionarea corectă a sursei se practică până şi în cazul unor prezentări folosite în cadrul unor simple traininguri, materiale care sunt departe de exigenţele unor lucrări ştiinţifice de genul celei scrise de prof. Burnete”, afirmă autorul articolului.

Politicieni acuzaţi de plagiat

Profesorul Nicolae Burnete nu este singurul care este acuzat de plagiat în ultima perioadă. Astfel, primele acuzaţii de plagiat în Cabinetul Ponta au apărut imediat după desemnarea miniştrilor, mai exact la începutul lunii mai. Atunci prima nominalizată pentru portofoliul Educaţiei, Corina Dumitrescu, avea din 2007 un dosar de plagiat înregistrat la tribunalul din Bucureşti.


Cel de al doilea ministru care se pregătea să ocupe fotoliul de la Educaţie, Ioan Mang, a fost la rândul său acuzat de plagiat. Atunci, premierul Ponta a trimis o scrisoare Academiei Române, în care solicita înfiinţarea unei comisii din care să facă parte doi-trei specialişti, care să analizeze acuzaţiile de plagiat.

La rândul său, premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat. Revista Nature scrie că premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicată în 2003. „Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă („whistle-blower” în original - n. red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta constă în texte duplicate”, se arată în articolul din Nature.

Articolul integral de pe site-ul www.contributors.ro poate fi citit la următoarea adresă: http://www.contributors.ro/administratie/educatie/lupul-paznic-la-oi-manglitor-strecurat-in-comisia-nationala-de-etica/

abonare newsletter