Actualitate

Start la TIFF 2012

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/01/12-tiff 2004_ft 94.jpg" border="0" align="right" /><br /><br />Astăzi are loc deschiderea oficială a celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Astăzi de la 20.45, în Piața Unirii (Ursus Open Air), TIFF debutează oficial cu două premiere: la 110 ani de la prima sa proiecţie, capodopera lui Georges Méliès, „Călătorie pe lună”, va putea fi vizionată, pentru prima dată în România, într-o versiune color restaurată, iar comedia „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea prima proiecţie cu public.

Pe covorul roşu, la Gala de deschidere, vor fi prezenţi actorii Monica Bîrlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, Albert Dima, scenaristul Ionuţ Teianu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, scenograful Csaba Damokos, alături de regizorul Tudor Giurgiu şi producătoarea Oana Giurgiu.
„Călătorie pe lună” („Le voyage dans la lune”) în regia lui Georges Méliès este una dintre cele mai costisitoare şi dificile restaurări din istoria filmului. Pelicula a fost prezentată pentru prima dată publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la nașterea artistului. Coloana sonoră poartă semnătura formaţiei AIR, care a compus muzică special pentru filmul mut. În procesul de restaurare s-au implicat trei experţi de renume în domeniu: colecţia privată Lobster Films şi două entităţi non-profit - Groupama Gan Foundation for Cinema şi Technicolor Foundation for Cinema Heritage. Costurile finale ale ambiţiosului proiect au depăşit 400.000 de euro.
Cel de-al doilea film pregătit pentru clujeni – „Despre oameni și melci” –  este o istorie amuzantă, inspirată de întâmplări reale. Filmul relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor '90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment. Filmul va intra pe marile ecrane din România pe 14 septembrie 2012.
Organizatorii au mai anunțat că în cazul în care vremea va fi nefavorabilă, Gala de Deschidere TIFF 2012 se va muta la Cinema Florin Piersic, de la ora 20.30. Accesul se face pe bază de invitaţie, cu prioritate, şi pe bază de bilete, în limita locurilor disponibile.

abonare newsletter