Actualitate

Manifestări artistice organizate de Institutul Francez la „Zilele Municipiului”

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/25/12-institutul-francez.jpg" border="0" align="right" />Domnul Toată-Lumea le dă celor mici întâlnire pe strada Matei Corvin.</p>

Institutul Francez din Cluj-Napoca invită publicul de toate vârstele să participe la suita de manifestări pe care le organizează, sâmbătă şi duminică, la „Zilele Municipiului Cluj-Napoca”, în calitate de partener al acestei manifestări.

Compania franceză „Petit Monsieur” va prezenta pentru cei mici un spectacol pe strada Matei Corvin, cu micile aventuri şi accidente care îl transformă pe „Domnul–toată lumea” într-un adevărat clown, împotriva voinţei lui. Spectacolul se bazează pe comicul de situaţie, accentuat cu ajutorul mimei şi al acrobaţiei.
Un alt spectacol, de circ atipic, intitulat „Ça cartonne a Washington”/Se leagă între coperte la Washington, se va juca pe Bulevardul Eroilor.
Iubitorii de literatură au prilejul de a o întâlni pe scriitoarea franceză Nina Yargerov la „Promenada Cărţilor” din Piaţa Muzeului, duminică, de la ora 16,00. Nina Yargerov este cunoscută pentru romanele sale „Tuer Catherine”/A o ucide pe Catherine, de ficţiune şi inovator în multe privinţe, şi „Vous serez mes temoins”/Veţi fi martorii mei, apărut în 2011. Scriitoarea din Hexagon se află, timp de o lună, în România, cu prilejul unei Misiuni Stendhal.

Invitație la „Paris”

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gherghe Dima” va găzdui, duminică, de la ora 17,00, concertul intitulat „Paris”, susţinut de Matei Ioachimescu la flaut şi Cătălina Butcaru la pian, care propun melomanilor o călătorie muzicală prin capitala Franţei, cu piese ale compozitorilor Debussy şi Jolivet. În 2012, Claude Debussy este sărbătorit la împlinirea a 150 de ani de la naştere, iar Andre Jolivet - comemorat la 150 de ani de la trecerea sa în eternitate.
Pianista Cătălina Butcaru este unul dintre marile talente ale generaţiei căreia îi aparţine. A susţinut primul său concert la vârsta de 14 ani, cu Orchestra Filarmonicii din Constanţa. La numai 14 ani a fost admisă la Universitatea de Muzică din Viena (Austria) şi a urmat, după absolvire, masteratul artistic la Universitatea de Muzică din Graz (Austria). Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Franţa, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.
Matei Ioachimescu a început studiul flautului la 15 ani, la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, absolvind apoi Universitatea de Muzică din Viena, la clasa profesoarei Barbara Gisler-Haase. Din 2003, este flautist solo al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, prim flautist al Orchestrei Metropolitane de Cameră din Viena şi prim flautist al Orchestrei Festivalului din Tirol, condus de maestrul Gustav Kuhn. A susţinut concerte în România, Austria, Franţa, Croaţia, Cehia, Spania şi Japonia.

abonare newsletter