Actualitate

Atenţie la cafeaua de la automat!

<p /><img src="documente/stories/automate-de-cafea.jpg" border="0" align="right" /><br /><br />Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj au aplicat amenzi în valoare de 7.000 lei pentru operatorii economici care comercializau cafea, capuccino şi ceai la automate.


Acţiunile de control au fost realizate în incinta unor unităţi de învăţământ, spitale şi alte spaţii publice, fiind verificate 16 firme. Potrivit conducerii CJPC Cluj, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, din care cinci amenzi în valoare de 7.000 lei şi trei avertismente. „Principalele neconformităţi constatate la jumătate din operatorii economici controlaţi sunt legate de neinformarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor asupra caracteristicilor produselor comercializate şi de condiţiile igienice precare”, a declarat Mircea Radu, comisar şef al CJPC Cluj. Printre neregulile descoperite se numără lipsa volumului aferent preţului afişat, denumirea improprie a unor produse, „cafea cu lapte”, „ciocolată cu lapte”, când de fapt în lista ingredientelor nu se regăsea lapte, ci un amestec vegetal denumit „albitor de cafea”. De asemenea, inspectorii au găsit condiţii igienice precare precum suprafeţe neigienizate şi urme de scurgeri din produs neîndepărtate. „Urmare a controlului efectuat s-a constatat faptul că unele aparate au ca sursă de apă direct reţeaua de apă potabilă, fiind conectate la sistem, iar altele sunt alimentate din bidoane, neputându-se identifica provenienţa şi prin urmare potabilitatea apei”, a mai spus Mircea Radu.

Propuneri legislative pentru acest tip de comerţ

În urma acestor controale, conducerea CJPC Cluj a luat decizia să iniţieze câteva propuneri legislative de reglementare a acestor vânzări. Astfel, se propune obligativitatea conectării automatelor la o sursă de apă identificabilă, fie reţeaua de apă potabilă, acolo unde există, fie utilizarea unor ape avizate, îmbuteliate în recipiente care prezintă toate elementele de identificare - caracterizare şi care sunt însoţite de documente care atestă calitatea şi conformitatea acestora. De asemenea, conducerea CJPC Cluj propune ca personalul care administrează aparatele să efectueze controale medicale periodice, să poarte echipament de protecţie, iar aparatele să fie fiscalizate, având în vedere faptul că în prezent nu există obligativitatea emiterii bonului fiscal.

abonare newsletter