Actualitate

Surprizele programului EducaTIFF 2012

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/22/educatiff/colaj-tiff.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Documentare, animații, filme de aventură – oferta de filme EducaTIFF din acest an este pe cât de diversă, pe atât de interesantă. Proiecțiile sunt prezentate pe categorii de vârstă, iar de Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, organizatorii au pregătit o surpriză cât se poate de plăcută.</p>

 

 


 

 


 

 


 

 


Vă prezentăm în continuare lista filmelor EducaTIFF 2012:

Ursul uriaș, o animaţie pentru elevii din clasele mici

Produs în Danemarca, Ursul uriaș (The Great Bear) este o animație de 73 de minute (în limba daneză, cu subtitluri în limba română) care se adresează elevilor din clasele II – IV și care prezintă întâmplările unui frate plecat să-și salveze sora răpită de un urs uriaș:


Dintotdeauna Jonathan a fost foarte fericit să plece de unul singur la bunicul său, pentru vacanţă, sora lui fiind prea mică pentru a-l însoţi. Dar vara aceasta Sophie a crescut suficient! Din nefericire pentru Jonathan, care e în stare de orice pentru a scăpa de mogâldeaţa atât de enervantă. Dar de îndată ce reuşeşte, intră în bucluc, căci Sophie este răpită de un urs uriaş. Jonathan trebuie s-o găsească înainte de a fi prea târziu, dar pentru asta trebuie să se aventureze în pădure...

 

 

 

 

Școala noastră, un documentar impresionant

Coproducție SUA – Elveția – România, Scoala noastră (Our School) este un documentar de 94 de minute, în limba română, ce se adresează elevilor din clasele V – VIII.

Filmul prezintă povestea a trei copii romi dintr-un mic orășel maramureșean, Alin, Beni și Dana, care sunt parte a uneia dintre primele inițiative de desegregare şcolară din România. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei şi dificultăţile din învăţământ, dar bine ancorat în ritmurile hipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres şi o meditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi. 

 

 

 

 

Crulic – Drumul spre dincolo, proiecție pentru liceeni

Documentar animat, lansat anul trecut în cinematografele din România, Crulic – Drumul spre dincolo se adresează elevilor din clasele IX – XIII.

Filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte însă drama cu un umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp.

 

 

 

 

Tabloul, proiecția specială de Ziua Copilului

Filmul animat franco-belgian Tabloul (Le Tableau) constituie surpriza din acest an a organizatorilor EducaTIFF pentru copii. Proiecția este în limba franceză și are subtitluri în limba română.

Trei feluri de personaje trăiesc într-un tablou abandonat de pictorul său: Isprăviţii, adică cei pictaţi complet, Jumăticii, cărora le lipsesc culorile, şi De-abiaschiţaţii, care nu sunt pictaţi deloc. Convinşi de superioritatea lor, Isprăviţii îi izgonesc pe Jumătici şi-i subjugă pe De-abiaschiţaţi. Ramo, un tânăr Isprăvit îndrăgostit de o Jumătică, se aliază cu învinşii şi părăseşte tabloul în căutarea Pictorului.

 

 

 

 

 

Un adolescent de 15 ani, personaj principal în Moartea unui supererou

Producție germano-irlandeză, drama Moartea unui supererou (Death of a Superhero) se adresează mai ales elevilor de liceu, prezentându-le povestea unui puști de 15 ani.

Donald este un altfel de supererou. În realitate este bolnav şi se simte ca un cartof fără coajă. Dar puştiul de 15 ani are un uimitor talent să dea viaţă, cu creion şi cerneală, unei lumi întunecate în care un supererou invincibil luptă cu un inamic letal. Dar în timp ce eroul animat al lui Donald este de neînvins şi incapabil de dragoste, creatorul său este cât se poate de firav şi deschis iubirii. Învaţă cum e să trăieşti cu ajutorul metodelor neortodoxe ale psihologului său, Adrian King, descoperă dragostea cu rebela Shelly şi face pace cu părinţii săi în timp ce timpul i se apropie de sfârşit.

 

 

 

Tom Sawyer în variantă germano-română

Filmul de aventuri Tom Sawyer, producție Germania-România 2011, readuce în atenția publicului tânăr (clasele II - IV) întâmplările prin care trece celebrul personaj literar.

Tom nu se gândeşte decât la farse şi năzbâtii - spre marea supărare a mătuşii sale Polly, alături de care puştiul şi fratele său vitreg Sid locuiesc în micul St. Petersburg, pe fluviul Mississippi. Deşi nu-l poate ţine în frâu, Polly e hotărâtă să-l transforme pe Tom într-un om responsabil şi cumsecade. Din fericire pentru el, Tom are un prieten care iubeşte aventura la fel de mult: Huck Finn. Numai o fată cu totul ieşită din comun îl poate ţine pe Tom departe de năzdrăvăniile puse la cale cu Huck: Becky Thatcher, fiica noului judecător din St. Peterburg, de-abia sosită în oraş. Tom e în stare de orice pentru a o impresiona cu "fapte eroice"...

 

 

 

Băiatul cu bicicleta își caută tatăl

Producție Belgia-Franța 2011, Băiatul cu bicicleta (Le gamin au vélo) este o dramă ce se adresează elevilor din clasele V – VIII.

Cyril, în vârstă de aproape 12 ani, are un plan: să-şi găsească tatăl, după ce acesta l-a lăsat temporar într-un orfelinat. Din întâmplare dă peste Samantha, patroana unui coafor, care acceptă să-l primească la ea în weekenduri. Cyril nu recunoaşte dragostea pe care Samantha o simte pentru el, o dragoste de care ar avea mare nevoie ca să-şi potolească furia.

Programul proiecțiilor EducaTIFF

Miercuri, 23 mai, ora 10, Cinema Victoria: Ursul uriaș

Joi, 24 mai, ora 10, Cinema Victoria: Școala noastră

Vineri, 25 mai, ora 10, Cinema Victoria: Crulic – Drumul spre dincolo

Vineri, 1 iunie, ora 11, Cinema Florin Piersic: Tabloul

Sâmbătă, 2 iunie, ora 11, Cinema Florin Piersic: Moartea unui supererou

Duminică, 3 iunie, ora 10, Cinema Victoria: Tom Sawyer

Luni, 4 iunie, ora 10, Cinema Victoria: Băiatul cu bicicleta

Marți, 5 iunie, ora 10, Cinema Victoria: Ursul uriaș

Notă:

Biletul de intrare la proiecțiile pentru copii costă 5 lei, iar pentru grupurile de elevi din afara orașului Cluj-Napoca intrarea este gratuită, pe bază de rezervări.

Proiecția din data de 1 iunie este gratuită, iar ocuparea locurilor se face pe bază de rezervări, în limita locurilor disponibile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter