Actualitate

Ministrul Sănătăţii: Clujul are nevoie neapărată de Spitalul Regional

<p />Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii a declarat că Iaşi şi Cluj au neapărată nevoie de spitale regionale de urgenţă, deoarece ambele municipii au spitale împrăştiate prin tot oraşul.



Ministrul Sănătăţii a subliniat că din cauza faptului că spitalele sunt împrăştiate în tot oraşul, pacienţii sunt transportaţi de la o unitate medicală la alta, cu riscuri foarte mari.
Vasile Cepoi a declarat că atât la Iaşi, cât şi la Cluj trebuie construite neapărat spitale regionale de urgenţă, întrucât au structuri medicale asemănătoare, cu unităţi medicale răspândite peste tot în oraş. Potrivit Mediafax, ministrul Sănătăţii a făcut aceste declaraţii la Iaşi, în cadrul dezbaterii „Iaşiul - centru medical regional”.
„Sunt două locuri în ţară, Iaşi şi Cluj, unde trebuie construite neapărat spitale de urgenţă. Ele au o structură medicală asemănătoare cu spitale împrăştiate în toate părţile. Nu poţi rezolva un caz concret, pentru că trebuie să transporţi pacientul de la un spital la altul, cu riscuri foarte mari. Numai Dumnezeu ştie câte vieţi s-au pierdut pe aceste drumuri”, a afirmat Vasile Cepoi.
Ministrul a spus că există două soluţii de finanţare pentru construirea spitalelor regionale de urgenţă, acestea urmând a fi realizate fie de la bugetul de stat, fie prin fonduri structurale. „Există şi o a treia variantă, cea a parteneriatului public-privat, însă această soluţie este din punctul meu de vedere discutabilă”, a mai spus Cepoi.
Prezent la dezbatere, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a afirmat că la Iaşi spitalul regional de urgenţe ar putea fi construit la marginea municipiului, pe un teren de 17 hectare, situat în vecinătatea societăţii Antibiotice.
În Cluj, Consiliul Judeţean a preluat, săptămâna trecut, de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), terenul din Floreşti pe care va fi ridicat Spitalul Regional de Urgenţă. Este vorba de o parcelă de 8,4 hectare care se adaugă unei alte parcele de 6 hectare, situată lângă cea preluată ieri, pe care Consiliul Judeţean o deţinea deja.
Spitalul va fi dotat cu peste 600 de paturi şi va avea toate secţiile de urgenţă pe care acum judeţul Cluj le are în spitalele din oraş, respectiv din judeţ.

abonare newsletter