Actualitate

Cadrele didactice de la Științe economice, în conflict cu Rectoratul UBB

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/03/02-matis.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Rectoratul a respins toate cele trei candidaturi la funcţia de decan al FSEGA.</p>

Cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) şi-au exprimat, miercuri, într-o declaraţie dată publicităţii, dezacordul faţă de măsura Rectoratului de a respinge toate cele trei candidaturi la funcţia de decan al instituţiei de învăţământ superior economic.

Pentru această funcţie şi-au depus candidatura actualul decan, prof. univ. dr. Dumitru Matiş, şi profesorii universitari Răzvan Nistor şi Emil Popa, iar invalidarea celor trei dosare i-a determinat pe membrii corpului profesoral să reacţioneze printr-o declaraţie de protest.

„Ne exprimăm dezacordul faţă de această măsură care nu le respectă pe cele imperative ale legii în privinţa obligaţiei de a desemna o persoană dintre cele trei avizate de Consiliul FSEGA pentru ocuparea postului de decan”, se arată în declaraţia cadrelor didactice.

Ele cer „respectarea legii în integritatea sa”, „stoparea presiunilor exercitate asupra candidaţilor la funcţia de decan” şi resping, totodată, „orice imixtiune a Rectoratului în activitatea Senatului UBB”.

„Cerem răspicat Rectoratului să constate că diferenţele de opinie dintre noi, membrii comunităţii academice, nu constituie un delict. Dezavuăm poziţia domnului rector (Ioan Aurel Pop - n.r) de a considera Consiliul nereprezentativ şi de a nesocoti rezultatul votului membrilor Consiliului. Solicităm Consiliului facultăţii să ia atitudine faţă de poziţia conducerii universităţii în privinţa facultăţii noastre şi respingem reluarea concursului pentru ocuparea postului de decan”, se arată în declaraţie.

 


Ce spune Rectoratul?

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieş, a explicat, ulterior, că în privinţa poziţiei de decan al FSEGA nu există o decizie a Senatului UBB, iar „decizia finală va fi luată în şedinţa de Senat programată pentru luni, 7 mai”.

La rândul său, decanul Dumitru Matiş a evidenţiat, pentru jurnalişti, realizările din ultimii ani ale FSEGA, calitatea studenţilor şi a programelor educaţionale.

„FSEGA a încheiat anul universitar 2010-2011 cu un excedent de 5 milioane de lei la învăţământul de zi, plus 1,3 milioane la învăţământul la distanţă”, a argumentat Dumitru Matiş.

Matiș, acceptat în final ca decan la FSEGA

În urma dezacordului manifestat public ieri, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a hotărât, ieri după-amiază, să numească un decan în fruntea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor pe Dumitru Matiş. Miercurea trecută, rectorul Ioan Aurel Pop a respins cei trei candidaţi la funcţia de decan şi intenţiona să organizeze o nouă rundă de alegeri.

abonare newsletter