Actualitate

Pensiile mai mari de 740 lei nu vor fi recalculate în luna mai

<p />Modalitatea de calcul a reţinerii contribuţiei de sănătate pentru pensiile mai mari de 740 lei nu va putea fi aplicată imediat, ceea ce înseamnă că pensiile pe luna mai vor fi identice cu cele din aprilie, a arătat, vineri, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, la un briefing de presă.

„Decizia Curţii Constituţionale noi o respectăm şi o aplicăm, dar pentru luna mai rămân în vigoare prevederile Codului Fiscal actual”, a spus ministrul Muncii.

Legislaţia fiscală care reglementează modul de calcul şi plata contribuţiei de sănătate prevede că baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate o reprezintă „întregul venit, cu condiţia ca pensia netă să nu fie mai mică de 740 lei”.

În timp ce această prevedere din Codul Fiscal se referă la „întregul venit din pensii”, decizia Curţii Constituţionale se referă la „veniturile din pensii care depăşesc 740 lei”.

Pentru a pune de acord cele două acte normative a fost constituit un grup de lucru din specialişti ai Ministerului Muncii, Finanţelor şi Justiţiei.

„Există un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale pentru a armoniza legislaţia. Noi încercăm să rezolvăm cât mai repede. De aceea am şi constituit acest grup de lucru astfel încât să armonizăm legislaţia chiar mai repede de 45 de zile”, a afirmat Claudia Boghicevici.

Vineri, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a susţinut un briefing de presă pe tema recentei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la modul de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aplicat pensiilor mai mari de 740 lei.

Potrivit estimărilor Casei Naţionale de Pensii, beneficiari ai deciziilor Curţii Constituţionale sunt 2,1 milioane de persoane iar Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi afectat în condiţiile în care o sumă de aproximativ un miliard de lei nu îi va mai fi transferată de către Casa Naţională de Pensii Publice.

În data de 13 martie, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin două decizii în privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii. Curtea a constatat că „dispoziţiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”.

Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ultimele Stiri
abonare newsletter