Actualitate

România are cea mai ridicată rată a deceselor cauzate de accidente rutiere din Uniunea Europeană

România se menține la cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere.

România, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere/Foto: ISU Cluj România, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere/Foto: ISU Cluj

 

 


Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 4% în 2022, comparativ cu 2021. 

CITEȘTE ȘI: 
Viteza și indisciplina în trafic, printre principalele cauze ale accidentelor rutiere din România. Numărul șoferilor prinși cu viteză peste limită a crescut cu 21%, în ultimele zece luni.

Cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (86 de morţi la un milion de locuitori), arată datele publicate vineri de oficiul european de statistică.


Rata mortalității rutiere: cea mai scăzută în Suedia, cea mai mare în România

Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2022 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (26) şi Irlanda (31), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (86 de decese la un milion de locuitori), Bulgaria (78) şi Croaţia (71).

Evoluția numărului de accidente rutiere mortale la nivel european în perioada 2012-2022/Foto: Eurostat

În 2022, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 20.653, faţă de 19.917 în 2021 şi 18.833 în 2020. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri.


În 2022, au fost în medie 46 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE, potrivit Eurostat

Tragedii pe șoselele din România

Peste 1.540 de persoane și-au pierdut viața anul trecut în accidente rutiere tragice produse pe drumurile din România, potrivit datelor furnizate de Poliția Română, situație în care țara noastră se menține pe primele locuri într-un top negativ la nivel european în privința numărului de decese în accidente rutiere. De altfel, peste 30% dintre accidente rutiere sunt produse de șoferii băuți, drogați și fără permis.


Potrivit obiectivului european „Vision Zero” de apropiere de un nivel zero al deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2050, valabil și în cazul vătămărilor grave, România trebuie să implementeze măsuri concrete în domeniul siguranței rutiere.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tragedii pe șoselele din România. Peste 1.540 de morți și circa 3.550 de persoane rănite în accidente rutiere, anul trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter