Actualitate

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Cluj-Napoca. Casa de Cultură a Studenților, iluminată în roșu, alb și verde.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la mijlocul lunii martie, vine cu atmosferă de sărbătoare și în municipiul Cluj-Napoca. Data de 15 martie este una dintre cele trei zile naționale ale Ungariei.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la Cluj-Napoca/Foto: Emil Boc Facebook.com Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la Cluj-Napoca/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Sărbătoarea naţională a maghiarilor din 15 martie va fi sărbătorită la Cluj-Napoca în mod inedit, cu iluminat în culorile drapelului Ungariei şi decoraţiuni stradale festive.

 


Primăria Cluj-Napoca a aprobat cererea pentru iluminatul în culorile roșu, alb și verde pentru Casa de Cultură a Studenţilor. De asemenea, reprezentanții comunității maghiare din Cluj-Napoca au solicitat iluminat în culorile drapelului Ungariei pentru Palatul Reduta (actualul Muzeu Etnografic) şi pentru Biblioteca Centrală Universitară, precum și pentru podul peste Someș, însă deocamdată cererile nu au fost confirmate, potrivit agenției de presă maghiară MTI

Pentru prima dată în istoria post-comunistă a Clujului, bulevardul Eroilor din centrul oraşului va fi decorat şi el în roşu, alb şi verde. La numărul 1 al acestei artere, care dă în piaţa centrală a oraşului, s-a cazat în 1848 generalul Józef Bem, potrivit plăcii comemorative de pe clădire, la care de obicei se depun coroane de 15 martie.


Pe balconul acestei clădiri va fi amplasată o cocardă uriaşă, iar pe fiecare al doilea stâlp de pe stradă – pe care flutură de obicei steagurile României şi Uniunii Europene – va apărea inscripţia „15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni”, într-o combinaţie de culori roşu, alb şi verde. Decoraţiunile festive vor fi menţinute timp de trei zile, în zilele de 14, 15 şi 16 martie, potrivit sursei citate. 

Evenimente dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, defilarea tradiţională va porni şi în acest an din faţa Institutul Teologic Protestant şi va continua pe bulevardul Eroilor până în piaţa Unirii, unde va avea loc o slujbă ecumenică în Biserica Sfântul Mihail.


Festivitatea centrală va continua în piaţa Unirii, după discursuri va avea loc un program susţinut de 200 de tineri îmbrăcaţi în port popular şi de Corul de copii maghiar din Cluj-Napoca. Participanţii la festivităţi vor depune coroane şi la Hotelul Biasini, care l-a găzduit pe poetul Sándor Petőfi.

CITEȘTE ȘI: 
13,4% din populația Clujului este de etnie maghiară. România are peste 1 milion de locuitori maghiari

Programul festiv se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor, unde vor participa taraful Tokos şi Teatrul de Dans Popular Bekecs, alături de invitaţii speciali Evelin Vajas şi Csaba Marosán.


Evenimentul central va fi însoţit timp de o săptămână de programe activităţi culturale şi pentru tineret, printre care un quiz şi „casa de dans revoluţionară”, precum şi o comemorare organizată de elevii clujeni la casa natală a regelui Matia Corvin.

O sărbătoare care unește

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marchează debutul Revoluției din 1848, când a fost lansată și Proclamația (Mit kiván a magyar nemzet) ce includea 12 puncte cu revendicări privind independența guvernării, libertatea presei etc.

Cele trei sărbători naționale sunt marcate în Ungaria, dar și în afara țării, după cum urmează:

la data de 20 august – Ziua Națională, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei; 

15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni; 

23 octombrie – se comemorează Revoluția din 1956.

Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.

Populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul populației și locuințelor 2021 din România a fost de 1,002 milioane de persoane (6%).

Spre exemplu, în Cluj locuiesc 78.455 persoane de etnie maghiară, număr care reprezintă 13,4% din populația județului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj-Napoca: „Este o sărbătoare care unește!”

Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic cu o cincime într-un deceniu. „Este de parcă ar dispărea întreaga populație maghiară a județului Harghita”

Ultimele Stiri
abonare newsletter