Actualitate

BREAKING NEWS. România a câştigat procesul Roşia Montană. Nu plătește nimic companiei Gabriel Resources.

Guvernul anunţă că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană.

România câștigă procesul Roșia Montană. FOTO: monitorulcj.ro România câștigă procesul Roșia Montană. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Guvernul a informat, vineri seară, că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources, scrie Agerpres.

 


Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul.

Decizia Curții de arbitraj de la Washington:


Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată  motivarea deciziei ICSID, se arată într-un comunicat al executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a mulţumit, vineri seară, într-o postare pe pagina sa de Facebook, echipei de avocaţi care a reprezentat România cu „profesionalism, cinste şi onoare”.


„Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni! Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-COVID, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Fostul ministrul Dacian Cioloș a comentat, la rândul său: „Roșia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a postat acesta, pe rețelele de socializare.


Mai mult, Gabriel Resources trebuie să plătească cheltuielile procesuale statului român.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). 

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu vrea referendum pentru Roșia Montană: „Dacă e oportun să scoatem aurul”

Valoarea actualizată a despăgubirilor solicitate României în dosarul Roșia Montană este de 6,7 miliarde de dolari

Ultimele Stiri
abonare newsletter