Actualitate

Femei care au inspirat generații și au schimbat lumea în care trăim

De 8 Martie, monitorulcj.ro aduce în prim-plan doamnele și realizările lor. Lumea în care trăim nu ar fi fost la fel fără implicarea și curajul unor femei demne, curajoase și inteligente.

Hedy Lamarr, femeia care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi. Sursă foto: Captură ecran. Youtube- Forgotten History Hedy Lamarr, femeia care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi. Sursă foto: Captură ecran. Youtube- Forgotten History

 

 


De-a lungul timpului, femei remarcabile au reușit să facă față provocărilor de orice fel. Acțiunile pe care le-au întreprins au inspirat și inspiră generații, ele fiind exemple clare că prin curaj și perseverență poți schimba lumea.

Hedy Lamarr, femeia care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi
 

Feminitate, inteligență și curaj, așa o putem descrie pe Hedy Lamarr, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase și inteligente femei din lume. Născută pe 9 noiembrie 1914 la Viena, Hedy Lamarr a primit primul ei rol într-un film la vârsta de doar 17 ani, iar în câțiva ani a devenit o celebritate la Hollywood. Cu toate acestea, ea a avut planuri să „strălucească” nu doar în lumina reflectoarelor, ci și în domeniul tehnologiei. 


Hedy Lamarr, femeia care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi. Sursă foto: Wikipedia.com 


 

Mai exact, în 1942 a patentat metoda tehnologică „Secret Communication System”, care a devenit indispensabilă pentru tehnologia telefoniei mobile. Împreună cu marele compozitor George Antheil a inventat tehnologia „modulație prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvență”, tehnologie care a reușit să rezolve problema bruiajului comunicațiilor radiofonice din cel De-al Doilea Război Mondial, potrivit britannica.com



Principiile invenției sale au fost încorporate abia după 1960, iar astăzi ele stau la baza Wi-fi, GPS și Bluetooth. Hedy Lamarr a avut trei copii și a fost căsătorită de șapte ori. A murit la începutul anului 2000 la vârsta de 85 de ani. 


Immaculée Ilibagiza, supraviețuitoare a genocidului din Rwanda 


Immaculée Ilibagiza s-a numărat printre femeile care au reușit să scape cu viață, în timpul genocidului rwandez din 1994. Ea, împreună cu alte șapte femei, au stat ascunse pentru 91 de zile într-o baie, în casa unui preot. În timpul genocidului, mama, tata și cei doi frați ai lui Immaculée au fost uciși. 



 

După ce genocidul s-a încheiat, Immaculée a împărtășit credința ei catolică și a descris în mai multe cărți faptul că a reușit să-i ierte pe cei care i-au ucis familia. 


Povestea ei a avut un asemenea impact, încât în 2007 a primit Premiul pentru Reconciliere și Pace Mahatma Gandhi. De asemenea, Immaculée are conferințe în întreaga lume, unde vorbește despre puterea credinței în Dumnezeu, singurul lucru care a  motivat-o să lupte pentru viața ei în „iadul” numit Rwanda a anilor 1990.  


Românca Vera Atkins, cea mai puternică femeie din istoria spionajului în timpul celui De-al Doilea Război Mondial 
 

Vera Atkins, pe numele ei real Maria Vera Rosenberg, s-a născut în 1908, la Galați, tatăl ei fiind german, iar mama ei, britanică. În 1937 s-a mutat în Anglia, din cauza creșterii extremismului și antisemitismului din România. 
 

Vera a fost recrutată de către Serviciul de Operații Speciale (SOE) (Special Operations Executive) și a coordonat în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, cât a lucrat SOE, aproximativ 500 de bărbați, trimiși în Franța ocupată de naziști, scrie sttammanylibrary.org

În 1987, guvernul Franței i-a oferit titlul de Comandant al Legiunii de Onoare, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a dat titlul de comandant al Imperiului Britanic și  Eisenhower, cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite, a numit-o comandant suprem al Forței Expediționare Aliate în Europa. 

Românca Vera Atkins, cea mai puternică femeie din istoria spionajului. Sursă foto: Captură ecran/ Youtube-Sam Ayers

Președintele american a recunoscut că misiunea pe care ea a condus-o în Franța a redus cu șase luni durata războiului, numind organizația pentru care a lucrat Vera echivalentul a 15 divizii armate. Efectivul unei divizii variază între 10.000-30.000 militari. 

Ultima parte a vieții și-a petrecut-o într-un azil de bătrâni și a murit în anul 2000, la vârsta de 92 de ani. Vera Atkins a fost, cum a descris-o și Winston Churchill, cea mai puternică femeie din istoria spionajului. 
 

Aurora Gruescu, primul inginer silvicultor din lume și prima româncă intrată în Guinness Book


Aurora Gruescu s-a născut în 1914, în localitatea Oituz, Bacău, într-o familie de dascăli. În 1933 a decis să-și urmeze visul de a deveni silvicultor, un meserie considerată una „bărbătească.” 

Numele Aurorei Gruescu se leagă de primul plan de împădurire națională din România, iar comuniștii au considerat-o „dușman al poporului”, potrivit rador.ro


Cu toate acestea, regimul și-a schimbat părerea și a fost decorată, cu scopul să o racoleze pentru a deveni membru de partid, lucru pe care Aurora nu l-a acceptat niciodată. 

Faptul că este prima femeie inginer silvic din ţară şi din lume i-a fost confirmat, la 16 februarie 2000, când a primit o scrisoare de la vicepreşedintele Societăţii ''Progresul Silvic'', dr. ing. Cristian D. Stoiculescu. Inginerul silvicultor Aurora Gruescu a murit în 2005.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Femei celebre din istoria Clujului. De la aviație, la artă și știință, feminitatea în lumina istoriei.

Când a fost sărbătorită prima oară Ziua Femeii? Ce s-a întâmplat în România cu data de 8 martie?

abonare newsletter