Actualitate

Clujul, magnet pentru muncitorii străini: 5.000 de permise de ședere, emise la Cluj în 2023! Cei mai mulți sunt din Sri Lanka, Nepal și Vietnam.

În anul 2023, polițiștii de la imigrări din Cluj au emis 4.974 de permise de ședere și 3.942 de avize de angajare în muncă. Dintre străinii care au venit în Cluj, cei mai mulți sunt din Sri Lanka, Nepal și Vietnam.

/ Foto: Inspectoratul General pentru Imigrări / Foto: Inspectoratul General pentru Imigrări

 

 


Aproape 5.000 de străini au primit permise de ședere în județul Cluj. 

 


Potrivit raportului trimis de Serviciul de Imigrări al județului Cluj, pe lângă cei din Republica Moldova, cei mai mulți străini au venit din Sri Lanka, Nepal și Vietnam.

„4.974 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 3.942 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Cluj, în anul 2023 (…) În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 6.056 de persoane, dintre care 4.827 de străini din state terțe. 


Cei mai mulți provin din Republica Moldova – 1.304, Sri Lanka – 1.199, Ucraina – 1.099, Nepal – 950, Vietnam – 830, India – 675, Turcia – 604, dar și 1.229 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Franța, Germania și Italia. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajare în muncă și studii”, au transmis polițiștii.

Potrivi Serviciului de Imigrări Cluj, în perioada analizată au fost înregistrate 3.942 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 3.544 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 398 de cereri au fost respinse.


Dintre acestea aproximativ 12% reprezintă avize de muncă emise în cazurile în care străinii erau deja pe teritoriul României.

De asemenea, au fost înregistrate 117 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 107 și respinse 10. Au mai fost înregistrate și avizate 57 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe.


Străini prinși fără forme legale 

45 de controale au avut loc în 2023 pe linia combaterii șederii ilegale. În urma acestora au fost depistați 51 de străini care stăteau ilegal la Cluj.

Angajații din Sri Langa și cei din Bangladeh au fost cei mai numeroși. Astfel au fost depistați în 20 de persoane din Bangladesh, 10 din Sri Lanka, 6 din Republica Moldova, 3 din Pakistan, iar diferența sunt din alte state.

Tot anul trecut au fost emise 147 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală, 30.

În cazul a 66 de străini a fost refuzată prelungirea dreptului de ședere, iar într-un caz s-a emis decizie de returnare ca urmare a anulării dreptului de ședere.

Decizii de retirnare au mai fost emise ca urmare a revocării vizei de intrare – 12, ca urmare a revocării dreptului de ședere – 26 și la solicitare – 12.

32 de cetățeni străini dați afară într-un an

De asemenea, 32 de străini au primit interdicția de a intra pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani.

În perioada analizată au fost emise 5 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar 3 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul României.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Numărul de cereri de azil în UE a atins un record după criza din 2015-2016

Emil Boc: Nu plec de la Cluj, iubesc prea mult acest oraș

Ultimele Stiri
abonare newsletter