Actualitate

Pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru infracțiunile de mediu, aprobate de Parlamentul European. Tăierile ilegale de arbori, pedepsite aspru.

Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume. UE a aprobat pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiunile legate de mediu.

Material lemnos confiscat de polițiști/Foto: IPJ Cluj Material lemnos confiscat de polițiști/Foto: IPJ Cluj

 

 


Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează cele mai grave cazuri de distrugere a mediului.

 


Criminalitatea împotriva mediului, sancționată drastic de Uniunea Europeană

Parlamentul European a aprobat marți noi norme privind infracțiunile de mediu și sancțiunile aferente. Noua directivă a fost adoptată cu 499 voturi pentru, 100 împotrivă și 23 abțineri, potrivit unei informări publicate de Parlamentul European. 

Noua listă a infracțiunilor împotriva mediului include comerțul ilegal cu lemn și epuizarea resurselor de apă. Fiecare dintre infracțiuni este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani. Companiile pot primi amenzi de până la 5 % din cifra lor de afaceri globală sau de 40 de milioane de euro, în contextul în care infracțiunile împotriva mediului sunt a patra activitate infracțională ca amploare din lume.


Noua directivă europeană actualizează lista infracțiunilor penale, care include acum comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă, încălcări grave ale legislației UE privind substanțele chimice și poluarea cauzată de nave. De asemenea, noile norme acoperă așa-numitele „infracțiuni calificate”, cum ar fi incendiile forestiere la scară largă sau poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care duc la distrugerea unui ecosistem și, astfel, sunt comparabile cu ecocidul.

Amenzi drastice și pedepse cu închisoarea

Infracțiunile împotriva mediului vor fi aspru pedepsite. Astfel, infracțiunile calificate pot fi pedepsite cu opt ani de închisoare, cele care duc la moartea unei persoane cu zece ani de închisoare, iar celelalte infracțiuni cu până la cinci ani de închisoare.


Toți cei care încalcă prevederile legale vor fi obligați să refacă mediul afectat și să ofere compensații. În plus, vor fi pasibili și de amenzi.

CITEȘTE ȘI: 
Cum se fură din pădurile Clujului! Un bărbat s-a ales cu amendă, iar polițiștii au confiscat lemnul

După votul în plen, raportorul Parlamentului European Antonius Manders (PPE, Olanda) a declarat: „Era și timpul să combatem infracțiunile transfrontaliere comise la nivelul Uniunii Europene prin sancțiuni armonizate și disuasive, pentru a preveni noi infracțiuni împotriva mediului. Acest acord garantează că poluatorii vor plăti. Mai mult, este un mare pas înainte, căci orice persoană aflată într-o funcție de conducere la o companie responsabilă pentru poluare poate fi acum trasă la răspundere împreună cu compania. Introducând obligația de diligență, lumea nu se mai poate ascunde în spatele unor permise sau lacune legislative”,


Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume și este una dintre principalele surse de venit pentru crima organizată, alături de droguri, arme și trafic de persoane. Comisia Europeană a introdus în decembrie 2021 o propunere de consolidare a protecției mediului în UE prin intermediul dreptului penal pentru a combate înmulțirea infracțiunilor penale împotriva mediului.

Tăierile ilegale de arbori în România

Proiectul noului Cod Silvic, trimis spre avizare ministerelor la finalul anului trecut, prevede noi sancțiuni pentru tăierile ilegale de arbori:
*tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării. Până acum ele erau interzise doar în Parcurile Naționale (896.758 ha). Se va extinde interdicția și în Parcurile Naturale, dar și în toate siturile Natura 2000 (5,5 mil ha din care aproape jumătate e pădure);
*se stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure și cu autorii din spatele acestora;
*apar noi infracțiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarațiile informatice se pedepsesc cu 1 până la 5 ani de inchisoare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum se fură din pădurile Clujului! Un bărbat s-a ales cu amendă, iar polițiștii au confiscat lemnul

Ultimele Stiri
abonare newsletter