Actualitate

Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ţinta unui atac cibernetic

Hackerii au spart chiar site-ul celor care trebuie să asigure securitatea cibernetică în România. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost ţinta unui atac.

Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ţinta unui atac cibernetic. FOTO: Pixabay.com Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ţinta unui atac cibernetic. FOTO: Pixabay.com

 

 


Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ţinta unui atac cibernetic în noaptea de marţi spre miercuri, fără însă să-i fie afectată funcţionarea, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

 


„În cursul nopţii, între ora 1,00 şi 7,00 dimineaţa, site-ul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă. În momentul de faţă, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fişiere, nu a fost adus într-o stare nefuncţională site-ul, el funcţionează şi este protejat”, a declarat Bogdan Ivan, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a precizat că România se confruntă zilnic cu 25.000 de atacuri cibernetice. 


Amintim că ieri, baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii - care ar fi obținut o serie de informații confidențiale - ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabytes - o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

Au fost accesate documente personale ale deputaților, mai exact cărțile de identitate ale acestora. Printre parlamentarii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis.


Conform unor surse oficiale, hackerii - care ar fi obținut o serie de informații confidențiale ale unor deputați - ar fi trimis pe e-mailul Camerei Deputaților o solicitare de răscumpărare. Sursele citate au declarat că hackerii ar fi cerut 0,8 bitcoin, adică peste 30.000 de euro, pentru a șterge datele.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă înșelătorie circulă în mediul online. Experți în securitate cibernetică: „Dacă ați căzut în capcană, anunțați imediat banca”

abonare newsletter