Actualitate

O nouă autoutilitară a ajuns în dotarea Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj - FOTO

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și-a mărit flota cu o nouă autoutilitară.

O nouă autoutilitară a ajuns în dotarea Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj - FOTO: CJ Cluj O nouă autoutilitară a ajuns în dotarea Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj - FOTO: CJ Cluj

 

 


Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, și-a mărit flota de autospeciale de intervenție în zona montană cu încă o autoutilitară. Aceasta a fost achiziționată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale", cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

 


Autospecialele sunt dotate cu toate echipamentele și dispozitivele necesare salvării de vieți omenești în zona montană.

Printr-un proiect implementat de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la finalul săptămânii trecute au fost predate serviciilor publice județene Salvamont un număr de 34 de autospeciale de intervenție în teren montan, dotate corespunzător activității de salvare montană, inclusiv cu remorcă pentru câinii de căutare - salvare.


Caracteristicile principale ale autospecialelor sunt: deplasarea rapidă, deplasarea pe terenuri accidentate, transportul personalului propriu, acordarea primului ajutor calificat accidentaților şi transportul victimelor. Autospecialele corespund unui regim de exploatare intens, cu accelerări și decelerări frecvente, inclusiv pe căi de rulare cu rampe și pante accentuate.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj își mărește, în acest fel, baza materială cu încă o autospecială. Baza materială a serviciului, asigurată de către Consiliul Județean Cluj, mai cuprinde: șase baze de salvare (Cheile Turzii, Băișoara, Beliș, Bălcești, Doda Pilii și Vlădeasa), două puncte de acordare a primului ajutor medical tip container la domeniile schiabile Mărișel și Buscat, patru autoutilitatre de intervenție în zona montană, două UTV-uri, un snow-mobile, o barcă, o dronă cu termoviziune precum și echipamente individuale și colective pentru salvarea montană, din mediul subteran speologic și pentru echipa de scafandri.


Intervenții pe munte, weekend-ul trecut

Sfârșitul de săptămână recent încheiat a fost primul din această iarnă în care au funcționat toate cele trei domenii schiabile cu zăpadă artificială din județ: Buscat, Mărișel și Feleacu. În acest context, salvamontiștii clujeni au fost solicitați, în cele două zile, să intervină în șapte cazuri, după cum urmează:

  • sâmbătă – trei cazuri la Buscat, dintre care două predate ambulanțelor SMURD; un caz la Mărișel.
  • duminică – două cazuri la Buscat, din care unul predat SMURD-ului și un caz la Mărișel.

Un caz mai aparte a avut loc pe pârtia pentru copii de pe domeniul Buscat, unde un copil de patru ani și-a prins piciorul în banda de urcare. Acesta a fost eliberat de către salvamontiștii care asigurau serviciul la pârtie și a fost predat autospecialei SMURD, cu suspiciune de fractură a membrului inferior.


La nivel național, sfârșitul de săptămână a fost unul extrem de solicitant pentru salvatorii montani, care au intervenit pentru salvarea a 241 de persoane, dintre care 71 au fost predate Ambulanței, SMURD-ului ori echipajelor de pe elicopter.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sfaturi de la Salvamont pentru martorii accidentelor pe pârtiile de schi

abonare newsletter