Actualitate

Atenție la jucăriile și dulciurile pe care le cumpărați de Moș Nicolae!

Protecţia Consumatorilor recomandă părinţilor, în contextul sărbătorii de Moş Nicolae, să achiziţioneze dulciuri numai din magazine şi raioane specializate.

Atenție la dulciurile pe care le cumpărați celor mici  Foto: pixabay.com Atenție la dulciurile pe care le cumpărați celor mici Foto: pixabay.com

 

 


Părinții sunt sfătuiți să cumpere dulciuri pentru cei mici numai din locuri unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

 


„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris duminică, într-o postare, Paul Anghel, potrivit Agerpres.

Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria.


De asemenea, părinţilor li se recomandă să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici. Totodată, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, iar jucăriile destinate copiilor mai mari trebuie ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. „Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată directorul general al ANPC în postarea sa.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

abonare newsletter