Actualitate

Numărul incendiilor, în creștere în sezonul rece. Avertismentul pompierilor clujeni: „Pot să apară pericole de la orice sistem de încălzire”.

Sezonul rece aduce odată cu el și riscuri mai mari de incendii. Pompierii le recomandă clujenilor să fie precauți în această perioadă, când numărul urgențelor este în creștere.

Risc mai mare de incendii în sezonul rece / Foto: ISU Cluj Facebook - Andrei Săsăran Risc mai mare de incendii în sezonul rece / Foto: ISU Cluj Facebook - Andrei Săsăran

 

 


Odată cu sosirea iernii, pompierii asistă la o creștere a numărului de intervenții la locuințe, în special din cauza incendiilor. În acest context, ISU Cluj îi avertizează pe cetățeni cu privire la pericolele care pot să apară de la sistemele de încălzire.

 


„De cele mai multe ori, în această perioadă suntem solicitați la incendii, însă pericole pot să apară de la orice sistem de încălzire. Drept urmare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Avram Iancu’ al județului Cluj vine cu o serie de recomandări, deoarece misiunea noastră principală este reprezentată de siguranța populației pe care o deservim”, a transmis ISU Cluj

Recomandările pompierilor clujeni, în sezonul rece

Pompierii vă îndeamnăverificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.


De asemenea, puteți să luați următoarele măsuri, pentru a diminua riscul unui incendiu:
- tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.
- curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.
- nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele.
- nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă? CERT Rescue, alături de șoferii care întâmpină probleme la drum.

 


O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de incălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:
- nu utilizați instalații electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizații, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.
- nu suprasolicitați circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora.
- nu utilizați mijloace electrice de încălzire locală improvizate.
- supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat), deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți şi deconectați-le în cazul în care apar defecțiuni sau părăsiți încăperea respectivă.

Toate recomandările care ne pot ține în siguranță în timpul sezonului rece sunt disponibile și pe platforma www.fiipregatit.ro.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

18 persoane, salvate de salvamontiști de pe munte. O intervenție de urgență a fost la Cluj.

Prognoză meteo pentru următoarele zile, în Cluj. Temperaturile vor fi mai ridicate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter