Actualitate

Lindab are sustenabilitatea în strategie, cu impact atât la angajați, cât și la clienți, comunitate și mediu (P)

Sustenabilitatea a luat naștere din recunoașterea nevoii de a gestiona resursele noastre într-un mod responsabil pentru a asigura echilibrul dintre cerințele prezentului și protejarea viitorului.

Originea conceptului se regăsește în mișcarea pentru mediu și conservare care a luat amploare în anii '60 și '70 când conștientizarea privind impactul negativ al activităților umane asupra planetei a crescut semnificativ. De atunci, sustenabilitatea a evoluat în diverse domenii, inclusiv afaceri, societate și guvernanta globală.

Companiile joacă un rol crucial în această ecuație, având potențialul de a influența pozitiv atât mediul de afaceri, cât și comunitățile în care activează.


1. Cum este integrată sustenabilitatea în strategia generală a companiei?

Alinierea companiei la obiectivele de sustenabilitate a început de câțiva ani buni, când nu doar modificările legislative au impus acest lucru, dar și reevaluarea valorilor a luat un alt aspect. Sustenabilitatea a devenit un pilon fundamental al strategiei noastre, ghidând deciziile de afaceri astfel încât să minimizăm impactul asupra mediului și a comunităților în care operam. Strategia generală include implementarea unor practici responsabile în toate aspectele operaționale, de la lanțul de aprovizionare, la producție și distribuție.


2. Care sunt principalele inițiative implementate pentru a reduce impactul asupra mediului?


O prima mare inițiativă pe care am implementat-o cu succes a fost adoptarea proiectului de energie regenerabilă și anume de instalare a panourilor solare pe clădirea principală a sediului nostru din Ștefănești. Trecerea la o sursă de energie curată, cum este energia solară, ne-a ajutat să diminuăm dependență de sursele tradiționale poluante. Această alegere a avut impact direct în aria transportului sustenabil și am optat pentru începerea schimbării flotei de vehicule cu cele cu emisii reduse.

De asemenea, reciclarea separată și valorificarea deșeurilor rezultate, ne ajută să diminuăm amprenta de carbon. Lindab are un program de reducere a cantităților de deșeuri generate, monitorizat și raportat regulat, lucru ce permite ajustarea continuă a eforturilor și evidențierea progreselor realizate prin obiectivele stabilite.


3. Cum beneficiază angajații de angajamentul companiei în domeniul sustenabilității?


Implicarea angajaților este crucială. Educația și formarea dedicată privind sustenabilitatea joacă un rol important în stimularea conștientizării și înțelegerii angajaților cu privire la impactul activităților lor asupra mediului. Implicarea în proiecte, fie mici sau mari, le oferă oportunitatea de dezvoltare profesională și personală, acumulând valori și cunoștințe pe care cu siguranță le pot folosi și acasă. Astfel, angajații nu sunt doar martori a inițiativelor sustenabile, ci și participanți activi în eforturile de sustenabilitate ale companiei.

 

4. Ce măsuri au fost luate pentru a informa și implică clienții în practicile sustenabile ale companiei?

Comunicăm deschis despre eforturile noastre sustenabile prin etichetare adecvată și angajamente pentru produse și servicii durabile. Furnizăm informații clare și transparente despre caracteristicile sustenabile ale produselor. Am ales ambalaje sustenabile, care pot fi refolosite sau reciclate corespunzător pentru a îndruma clienții în adoptarea unui comportament prietenos cu mediul.

De asemenea, încercăm să creștem gradul de conștientizare a aerului sănătos din interiorul clădirilor. Considerăm că odată ce acest lucru s-a făcut corect, atunci cererea pentru un climat interior mai bun crește și va pune presiune asupra dezvoltării de soluții pentru un aer mai bun din interior. Un lucru pe care am încercat să îl facem cunoscut, mai ales prin platforme online, a fost să transmitem că Lindab are aceste soluții!

 

5. Cum contribuie compania la dezvoltarea comunităților locale prin proiecte sociale?

Din acest punct de vedere și coroborat cu informările clienților cu privire la practicile sustenabile, e bine să fie știut că Lindab susține proiectul Școli Sănătoase - proiect prin care prin care se dorește să fie analizate cele mai bune alternative pentru a asigura copiilor un mediu confortabil și sănătos cu cea mai bună eficientă energetică a clădirii.

De asemenea, Lindab se implica în proiectele sociale, iar în ultimul an a colaborat cu Asociația Bikers for Humanity, moment în care angajații s-au oferit voluntari să acorde ajutor în construirea Cabanei cu observator astronomic pentru copiii Asociației Casa Bună.

6. Există obiective specifice legate de sustenabilitate în planurile de afaceri pe termen lung ale companiei?

Ne axăm strategia de sustenabilitate pe 3 direcții:

I. Angajament față de toate persoanele: conștientizarea aerului sănătos din interior; transparență și raportare sustenabilă.

II. Angajament față de clienți: reducerea impactului asupra mediului prin produsele oferite; folosirea materialelor sustenabile pentru crearea produselor.

III. Angajament față de Lindab: aprovizionare, producție și transport durabil; angajator atractiv și implicare în comunitate.

Considerăm că aceste obiective, încorporate în planurile de afaceri pe termen lung pot orienta eforturile companiei către o creștere durabilă, responsabilă și aliniată cu valorile de protecție a mediului și responsabilitate socială.

abonare newsletter