Actualitate

Fenomen extrem de rar pe cer, la Cluj. Auroră boreală, vizibilă dIn mai multe zone din România - FOTO

Un fenomen spectaculos a fost vizibil duminică seară pe cerul României: o auroră boreală roşiatică a fost imortalizată în mai multe zone din ţară.

Auroră boreală, vizibilă dIn mai multe zone din România. FOTO: Facebook/ Ștefan Pop-Coț Auroră boreală, vizibilă dIn mai multe zone din România. FOTO: Facebook/ Ștefan Pop-Coț

 

 


Potrivit site-ului de specialitate AstroInfo, locuitori din mai multe județe ale țării au semnalat fenomenul. Acesta a fost vizibil și din județul Cluj, fiind vorba de cea mai strălucitoare și cea mai extinsă auroră boreală de pe cerul României din ultimii cel puțin 20 de ani.

 


„Aurora boreală vizibilă acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş... Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook. citat de Hotnews.

„Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării...”, a notat şi pagina Furtuni România - Prognoze, avertizări şi analize meteo.


Fenomenul a fost semnalat în această seară şi în alte țări din Europa, precum Cehia, Ungaria sau Republica Moldova.

Specialiștii spun că este vorba despre o situație extrem de rară - fenomenul fiind, în mod normal, vizibil doar din regiunile nordice. Aurorele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.


Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Observații astronomice, pe Cetățuie. Clujenii pot admira Luna și craterele ei, planete și nebuloase

abonare newsletter