Actualitate

Modernizarea lacului Gheorgheni devine realitate! VEZI FOTO. Spațiul de relaxare va fi extins cu noi pontoane.

Malurile lacului din Gheorgheni își schimbă fața. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local, iar în curând clujenii se vor putea bucura de spații de relaxare și promenadă noi și îngrijite.

Malurile lacului Gheorgheni se modernizează / Foto: Emil Boc - Facebook Malurile lacului Gheorgheni se modernizează / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Proiectul de hotărâre privind documentația și indicatorii tehnico-economici pentru „Amenajarea malurilor lacului I Gheorgheni, ecologizare, lucrări de captare, recirculare și oxigenare a lacului și amplasare fântână arteziană pe luciul de apă” a fost aprobat în ultima ședință a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului / Foto: proiect - site-ul Primăriei Cluj-Napoca

„O nouă zonă de relaxare și promenadă - malurile lacului I Gheorgheni se modernizează.Suprafața terenului inclus în proiect este de 61.903 mp. Obiectivul de investiții include amenajarea malului nord-vestic și a malului nord-estic din zona lacului I Gheorgheni”, a transmis primarul Emil Boc


Principalele intervenții incluse în proiect:
- amenajare fântână arteziană în locul celei existente
- relocare debarcader 
- construire pavilion de mici dimensiuni
- înlocuire mijloace de plimbare pe lac cu altele noi (de ex. hidrobiciclete, bărci cu vâsle, seabike-uri, stand-up paddle boarduri)
- amenajare două pontoane noi

Simulări proiect de modernizare a malurilor lacului din Gheorgheni - randările ilustrative sunt supuse modificărilor în etapa de proiectare / Foto: Emil Boc - Facebook

De asemenea, pe zona de mal din proximitatea caselor de locuit sunt prevăzute platforme de pescuit.


„În cadrul analizei sitului existent au fost identificate două zone a căror potențial nu este exploatat și anume colțul nord-vestic al lacului, la intersecția a trei trasee pietonale, și colțul sud-estic în proximitatea intersecției dintre strada „Între Lacuri” și aleile carosabile de acces la hotelul „Univers T” și în parcarea subterană a Iulius Mall. Astfel, se propun două pontoane noi de dimensiuni mari, ca o extindere a suprafeței pentru promenadă și relaxare. Pe zona de mal din proximitatea caselor de locuit vor fi amplasate platformele de pescuit având în vedere că în această zonă nu se dorește încurajarea adunărilor pentru a fi limitat nivelul de zgomot. Spațiile de repaus cu acces la apă vor fi suplimentate și vor deveni mult mai ofertante. Vor fi efectuate lucrări de ecologizare a lacului, lucrări de captare a apei, recirculare și oxigenare. De asemenea, se va monta pe luciul apei o fântână arteziană nouă”, se arată în raportul de specialitate.

Așa vor arăta malurile lacului din Gheorgheni după modernizare / Foto: Emil Boc - Facebook 

Scopul proiectului este sporirea calității spațiilor publice existente în zona lacului Gheorgheni, crearea de noi spații care vor avea un impact benefic asupra clujenilor. În zonele nou create va exista posibilitatea de organizare a unor evenimente culturale, de altfel foarte întâlnite în zona lacului pe perioada verii și nu numai. „Amenajarea propusă oferă egalitate de șanse tuturor viitorilor utilizatori, fiind gândită astfel încât să fie accesibilă și persoanelor cu dizabilități”, se mai arată în raport.


Gata cu peștii morți pe lac?

Lucrări de ecologizare a lacului, lucrări de captare a apei, recirculare și oxigenare se vor efectua tot în cadrul proiectului de modernizare, iar după finalizarea lor ar trebui să nu mai vedem cum mor mii de pești în lac din cauza lipsei de oxigen

Totodată, conform raportului de specialitate, suprafața de spații verzi existentă nu va fi diminuată:  „Nu vor fi efectuate lucrări de impermeabilizare a solului natural. Noile pontoane propuse sunt realizate din structură metalică ușoară, iar podeaua lor din lemn. Fundațiile pontoanelor care sunt pe zona luciului de apă vor fi de tip șurub (intervenție reversibilă). Nici un copac din cei existenți nu va fi afectat de intervenția propusă. De asemenea, se va planta stuf în mai multe zone cheie ale lacului”. 


Valoarea estimată a investiției este de 9.917.245,42 lei, TVA inclus. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Locul care va face concurență Parcului Central! Cum arată Parcul Feroviarilor în prag de toamnă? - FOTO

Parcul 14 Iulie, inaugurat cu o lună mai devreme! Emil Boc: „Se mai întâmplă și minuni”

abonare newsletter