Actualitate

Mii de pești morți pe lacul din Gheorgheni! „Mirosul e insuportabil” De ce au murit? VIDEO

Mii de pești morți au apărut pe lacul din Gheorgheni de lângă Iulius Mall. Oamenii se plâng că mirosul neplăcut este foarte puternic.

Au apărut pești morți pe lacul din Gheorgheni / Foto: cititor monitorulcj.ro Au apărut pești morți pe lacul din Gheorgheni / Foto: cititor monitorulcj.ro

 

 


Un cititor monitorulcj.ro ne-a semnalat că pe lacul din Gheorgheni, lângă Iulius Mall, există mii de pești morți, iar mirosul în zonă devine insuportabil.

Acesta ne-a menționat că peștii morți sunt peste tot pe margine, pe lungimea lacului. Pescarii din zonă i-ar fi spus acestuia că în lac s-ar fi aruncat recent o „substanță”. Monitorulcj.ro a încercat să ia legătura cu Regia Autonomă a Regimului Public (RADP) Cluj-Napoca, însă până la ora publicării materialului nu ni s-a răspuns. 


Cu toate acestea, nu este prima dată când se întâmplă ca lacul din Gheorgheni să fie plin de pești morți. 

Lacul din Gheorgheni, cu pești morți / Foto: cititor monitorulcj.ro

În urmă cu 3 ani, monitorulcj.ro a mai scris că au apărut pești morți pe luciul apei lacului de la Iulius Mall, petru care clujenii au solicitat intervenția administrației locale. Iar în urmă cu patru ani, zeci de rațe moarte au fost găsite pe suprafața „Lacului fără fund”, care a fost motiv mare de îngrijorare pentru activiștii de mediu. 


Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” (CCN), a semnalat de-a lungul anilor că mereu vara pe lacul din Gheorgheni este mortalitate piscicolă, iar autoritățile susțineau că este un „fenomen natural”. Mititean a aprofundat, în contextul unei lucrări de diplomă la universitatea de Medicină, problema calității apelor de suprafață și influența în sănătatea publică. 

Deși nu a studiat situația pe lacul din Gheorgheni, acesta a declarat pentru monitorulcj.ro că din literatura de specialitate ne dăm seama că „cea mai notorie cauză sunt înfloririle bruște, masive, ale algelor din cauza corelării temperaturilor ridicate cu o încărcare foarte mare a apelor cu nutrienți - care înseamnă poluare”.


Au apărut pești morți pe lacul de lângă Iulius Mall / Foto: cititor monitorulcj.ro

Spre exemplu, detergentul și apele menajere ajung în râuri, lacuri, bălți din orașe în capacități foarte mari de fosfați, nitrați și alți compuși. Din cauză că există foarte multă hrană și căldură pentru alge, acestea se înmulțesc spectaculos și „fură” din oxigenul peștilor. „Coboroară concentrația sub nivelul minim și atunci peștii, practic, se sufocă. Asta se numește eutrofizare”, spune Mititean.

O problemă mare este blocarea reîmprospătării lacului și betonarea malurilor, împreună cu reducerea masivă a vegetației. „A scazut masiv capacitatea de autoepurare. Acel lac cândva era făcut să se alimenteze din Canalul Morii, să se împrospăteze apa, ceea ce nu se mai întâmplă de mulți ani. Aducțiunea a fost blocată complet. Pe de altă parte, într-o apă care nu mai are vegetație acvatică nu se mai produce fenomenul de autoepurare”, a spus directorul executiv al CCN.


Dacă mai există și scurgeri de ape uzate sau gunoaie aruncate, „toate astea coroborate duc la asemenea rezultate”. Radu Mititean spune că fenomenul este întâlnit și în alte țări, unde autoritățile care nu mai știau ce să facă au ajuns să pompeze artifical aer în fundul lacurilor, însă măsura este una foarte costisitoare. 

„Nu pot să trag eu o concluzie, dar nu este un fenomen natural. Cineva ar trebui să studieze și să vadă de ce se întâmplă”, a concluzionat Mititean.

Pești morți pe lacul din Gheorgheni / Foto: cititor monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incredibil! Sute de pești morți în Someșul Mic, în zona Jucu de Sus. VIDEO

SUTE de peşti MORŢI pe malul Someşului, în Cluj-Napoca

abonare newsletter