Actualitate

Circulația cu vehicule sau trecerea animalelor, interzise pe dig. Apele Române Someș-Tisa: „Afectează structura de rezistență a digului”

Apele Române Someș-Tisa avertizează că circulația cu vehicule și trecerea animalelor sunt interzise pe diguri.

Circulația auto și trecerea animalelor, interzise pe diguri / Foto: Apele Române Someș-Tisa Circulația auto și trecerea animalelor, interzise pe diguri / Foto: Apele Române Someș-Tisa

 

 


Administrația Bazinală de Apă („Apele Române”) Someș Tisa avertizează că circulația cu vehicule și trecerea animalelor nu este permisă pe diguri.

 


Reprezentanții instituției susțin că dacă nu respectăm aceste reguli, „în timp, este afectată structura de rezistență a digului”:

„Nu circulați cu vehicule pe diguri. Nici trecerea animalelor nu este permisă! 'Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑢𝑙𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑐𝑢 𝑣𝑒ℎ𝑖𝑐𝑢𝑙𝑒, 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑢 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑠𝑡𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎 𝑝𝑒 𝑏𝑎𝑟𝑎𝑗𝑒, 𝑑𝑖𝑔𝑢𝑟𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑐𝑎𝑛𝑎𝑙𝑒, 𝑐𝑢 𝑒𝑥𝑐𝑒𝑝𝑡̦𝑖𝑎 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑎𝑛𝑢𝑚𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑐𝑜𝑝 𝑠𝑎𝑢 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑖 𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒' (Legea apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, art. 87, pct. 37).


De ce este important să nu ignorăm sau să nu forțăm/distrugem barierele de pe diguri? Pentru că este vorba de aceste construcții hidrotehnice menite să apere comunitatea de inundații.Digurile din arealul Someș-Tisa nu sunt proiectate pentru a susține traficul auto sau activități agricole. Dacă nu ținem cont de aceste aspecte, în timp, este afectată structura de rezistență a digului. Facem un apel la responsabilitate! Siguranța digurilor înseamnă siguranța noastră, a tuturor”, anunță Apele Române Someș-Tisa.

CITEȘTE ȘI:
Din seria: ce se mai găsește în Someș? Gunoaie „istorice”, scoase din râu. FOTO
Poluare pe Valea Salcă. Cursul de apă este afluent al Someșului

 

Un dig este o construcție din pământ, piatră (cu structură impermeabilă) sau beton, situată în general paralel cu malul unui curs de apă, al unui lac sau al mării, care are ca scop prevenirea pătrunderii apei pe terenurile situate în spatele lui. „Pe lângă digul propriu-zis, sunt realizate și alte tipuri de lucrări precum stăvilare, canale de desecare, stații de pompare etc. Sistemele care cuprind totalitatea acestor lucrări se numesc îndiguiri. În spațiul hidrografic Someș-Tisa există 146 lucrări de îndiguire, în lungime totală de 783,359 kilometri”, mai transmite Apele Române Someș-Tisa.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

SCANDAL la Apele Române Cluj! Un tânăr fotomodel și fosta lui iubită se luptă pentru șefia ABA Someș-Tisa

Dezbatere publică pentru dezvoltarea armonioasă a culoarului de mobilitate Someș. „Realizarea parcului industrial de pe malul râului să fie cât mai departe de apă”

abonare newsletter