Actualitate

Arhitect fals din Cluj-Napoca, prins după 11 ANI. A autorizat 58 de proiecte de construcție

Un arhitect fals din Cluj-Napoca a fost prins după 11 ani. Acesta a autorizat peste 50 de proiecte de construcție.

Arhitect în fața unei case în șantier/ Foto: pixabay.com Arhitect în fața unei case în șantier/ Foto: pixabay.com

 

 


La data de 10.08.2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a trimis în arest la domiciliu un bărbat acuzat că timp de 11 ani a autorizat construcții ilegale.

 


Acesta a păcălit 3 birouri de arhitectură.

CITEȘTE ȘI:
Încă un mandat de arestare pe numele lui Traian Onuc, cel mai mare țepar imobiliar al Clujului. Prejudiciu de 15.000 de euro

„În esență, s-a reținut că, fapta inculpatului persoană fizică, care în baza aceleași rezoluții infracționale, în perioada  octombrie 2011 – septembrie 2022 folosindu-se de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a angajat pe funcția de arhitect la trei societăți comerciale (la una dintre societăți inculpatul având calitatea de asociat şi administrator), inducând în eroare reprezentanții celorlalte două societăți comerciale în acest sens, a exercitat fără drept profesia de arhitect prin utilizarea titulaturii «arhitect cu drept de semnătură», aplicată pe un număr de 58 de proiecte tehnice (memorii tehnice și proiecte de arhitectură) pentru  autorizarea executării lucrărilor de construire, elaborate asumate şi semnate de către inculpat, proiecte pe care a aplicat şi o parafă profesională contrafăcută şi pe care ulterior le-a încredințat beneficiarilor în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, şi în baza cărora au fost emise autorizațiile de construire/desființare de către autoritățile abilitate, până în prezent cauzând un prejudiciu cunoscut în sumă de 125.725 lei reprezentând plata salariului achitat în mod necuvenit, 67.000 Euro şi 86.149 lei reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal”, se arată în comunicatul transmis de Parchet.


Arhitectul a mai avut un complice

Arhitectul a mai avut un asociat care a indus în eroare 17 persoane.

„În ceea ce privește inculpata persoană juridică, în esență s-a reținut faptul că aceasta prin intermediul inculpatului persoană fizică, care în calitate de asociat unic, administrator şi angajat pe funcția falsă de arhitect în cadrul acesteia, în perioada  august 2018 – septembrie 2022 în realizarea obiectului de activitate al societății, precum şi în interesul şi în numele societății, prin prezentarea calității mincinoase de «arhitect cu drept de semnătură» a indus în eroare un  număr de 17 persoane vătămate,  faţă de care s-a angajat şi le-a întocmit în fals Proiecte Tehnice (memorii tehnice (piese scrise) și proiecte de arhitectură (piese desenate) în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, (autorizații obținute cu încălcarea prevederilor legale) în schimbul unor sume de bani, obținând în acest mod un folos patrimonial injust, cu consecința cauzării în dauna persoanelor vătămate, până în prezent a unui prejudiciu cunoscut în sumă, 38.110 Euro reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal”, a adăugat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.


UPDATE. „Digitalizarea o să aducă un sistem de siguranță suplimentară”

Arhitectul județului Cluj, Claudiu Salanță, a reacționat sâmbătă, arătând că, la rândul său, „a căzut pradă” impostorului ce se dădea arhitect.

„Impostura este acea acțiune mai amplă sau mai restrînsă prin care intenționat - un personaj - joacă un rol profesional, își atribuie un titlu profesional, care nu-i revine pe drept, inducandu-i în eroare pe ceilalți.


Zilele acestea a apărut în spațiul public cazul unui asemenea impostor. Un impostor care și-a manufacturat o diplomă de absolvire cu titlul de arhitect, o ștampilă OAR care să dea iluzia că ar fi un arhitect atestat și numeroase dovezi de exercitare a dreptului de semnătură. Acesta a fost angajatul mai multor societăți de arhitectură din județul Cluj și a profesat, sub falsa titulatură de arhitect, timp de 11 ani. Acum, se află in arest la domiciliu și este trimis în judecată pentru faptele sale.

Chiar și eu am căzut pradă acestui impostor și am postat public un proiect în comuna Bonțida - premiat înainte la o Bienală de Arhitectura (proiect depus de către șeful de proiect arhitect Laszlo Szervaczius) - și nu pot decât să învăț din această tristă si regretabilă experiență și să mă asigur că o asemenea situație nu se repetă. Deoarece impostura/ul profită de slăbiciunea mijloacelor de detectare de la un moment dat este clar că sunt necesare măsuri suplimentare care să conducă la prevenirea repetării unei asemenea situații. Cred că digitalizarea o să aducă un sistem de siguranță suplimentară”, a scris Claudiu Salanță, pe pagina sa de Facebook.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Traian Onuc, cel mai mare țepar imobiliar din Cluj-Napoca, rămâne în arest! Tribunalul Cluj i-a respins contestația

Cel mai mare țepar imobiliar al Clujului, Traian Onuc, arestat din nou. În arest a ajuns și colegul său

Ultimele Stiri
abonare newsletter