Actualitate

Biblioteca „Goga” îl omagiază pe Ion Creangă

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/27/06-pupaza lui creanga.jpg" border="0" align="right" />În 1 martie se împlinesc 175 de ani de la naşterea celui mai mare povestitor român.

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” îl va omagia, pe întreg parcursul lunii martie, pe marele povestitor Ion Creangă (1837-1889), la împlinirea a 175 de ani de la naştere.

Aniversarea va cuprinde expoziţii de carte, ateliere de creaţie, ore de lectură, mici scenete inspirate de opera scriitorului, concursuri de creaţii literare şi vizionări colective de filme.

De asemenea, sub titlul „Nepreţuitul Creangă”, în foaierul bibliotecii va fi deschisă o expoziţie cu capodoperele sale literare, în ediţii de o rară frumuseţe.

Ore de poveşti...

Manifestările încep marţi, 28 februarie, când copiii din grupa pregătitoare de la Grădiniţa „Licurici”, însoţiţi de educatoarea Adela Câmpan, se vor delecta cu povestea „Capra cu trei iezi”, încercând să devină personajele din scrierea lui Ion Creangă.

La Cenaclul literar „Traian Brad”, scriitorul Victor Constantin Măruţoiu va coordona discuţiile pe tema „Din vremi prin vremi în lumea poveştilor lui Creangă!”.
Miercuri, în data de 29 februarie, la „Ora poveştilor”, o parafrază din „Amintiri din copilărie” – „Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie-mi plac tare mult poveştile de Ion Creangă” - va fi tema unui concurs de desene cu personajele acestei scrieri memorialistice.

De Mărţişor, elevii clasei a V-a de la Şcoala „Nicolae Iorga”, însoţiţi de profesoara Laura Cucu, vor afla multe lucruri despre viaţa şi opera lui Creangă, iar la „Ora poveştilor”, se va citi „Ursul păcălit de vulpe”. Tot de Mărţişor, va avea loc o şezătoare literară în care se vor juca scenete din „Amintiri din copilărie”.
Ziua de 2 martie, va fi rezervată vizionării filmului „De-aş fi Harap Alb”, în regia celebrului Ion Popescu-Gopo, o ecranizare liberă, în cheie parodică, cu actorul Florin Piersic.

În cadrul programului „Citesc o carte împreună cu copilul meu”, se vor citi pasaje din „Amintiri din copilărie”.

La Filiala „Traian Brad” a Bibliotecii – în cartierul Mănăștur – va fi vernisată o expoziţie de mărţişoare realizate de copii, sub titlul „1 martie 1837 - cel mai frumos mărţişor”, precum şi cea de desene inspirate din opera lui Creangă, realizate de ilustratorul de carte Adrian Barbu.

Programul dedicat lui Creangă va continua pe tot parcursul lunii martie.

Creangă are o școală la Cluj

Ion Creangă a dat şi numele şcolii generale nr. 17 din Cluj-Napoca (pe aleea Peana, în cartierul Mănăștur) înfiinţată la 15 septembrie 1972, funcţionând, iniţial, cu două secţii de predare: româna şi maghiară, având 24 săli de clasă, 2 laboratoare şi două ateliere şcolare. În anul 1978 se ridică încă un corp de clădire cu 9 săli de clasă şi se ataşează vechii clădiri încă 3 ateliere şcolare. Anul şcolar 1980-1981 înregistrează cel mai mare număr de elevi 2.259 elevi , încadraţi în 54 de clase (în medie 41 de elevi în fiecare clasă).

La aniversarea a 25 de ani de funcţionare, la propunerea Consiliului profesoral al școlii, instituţia a primit numele marelui povestitor român Ion Creangă.

abonare newsletter