Actualitate

Un nou protest împotriva ACTA la Cluj

<p />Clujenii vor ieşi, sâmbătă, din nou în stradă pentru a protesta împotriva ACTA. Până acum şi-au anunţat prezenţa aproape 1.700 de persoane, prin intermediul reţelei de socializare Facebook.

Curtea de Justiţie a UE ar putea determina dacă ACTA încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Clujenii sunt chemaţi să protesteze împotriva Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) tot prin intermediul reţelei de socializare Facebook, la fel ca şi la protestul anterior care a avut loc în urmă cu aproximativ două săptămâni. Protestul este programat sâmbătă, în Piaţa Unirii. „Pe data de 25.02.2012, ora 14.00 are loc o nouă manifestare anti ACTA, la nivel european. Pentru o mai bună transmitere a mesajului, îi rugăm pe cei prezenți la eveniment să-și exprime solidaritatea, încercând să scandeze simultan. Astfel se vor evita eventuale ecouri nedorite sau distorsiuni”, se arată pe pagina creată pentru acest eveniment.

Printre oraşele din România unde vor fi organizate proteste împotriva ACTA se află şi Arad, Braşov, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi Deva.

La protestul din 11 februarie, la Cluj s-au adunat aproximativ 2.000 de persoane, iar mulţi dintre protestatari purtau măşti pe faţă. „Stop ACTA, opriţi cenzura internetului”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi”, „Iluminati, you will never take control” („Iluminati, nu veţi prelua controlul niciodată” - n.r.), „Jos labele de pe internet”, „Save privacy” („Salvaţi viaţa privată” - n.r.), „Act now or ACTA will blow your mind” („Acţionează acum sau ACTA îţi va lua minţile” - n.r.), „ACTA ai semnat, unlike ţi-am dat”, „Supraveghere, asta ACTA cere” sunt doar câteva din inscripţiile de pe pancartele purtate atunci de manifestanţi.

Curtea de Justiţie a UE se va decide asupra ACTA

Comisia Europeană (CE) va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă ACTA încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. „Intenţionăm să cerem opinia celei mai înalte instanţe din Europa dacă ACTA este într-un fel sau altul incompatibilă cu drepturi şi libertăţi fundamentale în UE, precum libertatea de expresie, informaţie sau protecţia datelor”, a declarat comisarul european pentru Comerţ Karel De Gucht, citat de Mediafax.

Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei.

abonare newsletter